Макар и малко закъсняла , тази идея за създаването и популяризирането на марка – „Черноморска кухня“ превъзмогна много от международните и геополитически отношения, и чрез „народната дипломация“ обедини страните от Черноморския басейн за каузата – да се създаде разпознаваема и представителна марка на богатството от традиционни ,кулинарни и специфични местни храни, ястия ,продукти и напитки дори , така , както е известна и брандирана – Средиземноморската/напр./ в цял свят.
Но, и в това за малко нашата страна да не участва, и отново загуби много от характерните ни ястия и продукти, ако не бе отговорното и далновидно отношение, и внимание към случващото се в туризма на Желязко Атанасов – туроператор и професионалист от бранша, който първи сигнализира за това, което вече бяха започнали да правят специалистите от Русия, Турция, Грузия, и обединявайки се с още две имена – професионалисти във хотелиерството и ресторантьорството като Георги Тръпков – зам.председател на БУПСПА, и председател на сдружението на хотелиерите в Поморие, и Желязко Каракашев – едно от топ-имената в туризма ни, ресторантьор и хотелиер – създадоха инициативната група, която вече официално представя нашето участие в общия кръг от специалисти подготвящи и разработващи визията, съдържанието и всичко нужно по бранда – „Черноморска кухня“. Това бяха гостите в предаването за туризъм, което се излъчи тази събота, а БНР-Бургас е първата медия,която представи това начинание. Срещата с тях бе в Поморие,където гостуваше Шеф Каракашев, и докато предаваше своите умения – обучавайки свои колеги , заедно с домакина Георги Тръпков и Желязко Атанасов дискутираха , но и реално представяха някои от идеите за нашето участие в новия бранд.
А, как се стигна до него, какво обхваща и повече за целите на марката – чуйте какво каза Желязко Атанасов:
Ето и какво каза Желязко Каракашев за ползите от създаването на тази марка, и за възможността ,макар и позакъснели да спасим – защитавайки ги, някои от нашите кулинарни продукти ,традиции и ястия, които все още не са брандирани от съседите ни , а така и да запазим и популяризираме нашите традиции:
А ето и какво успя инициативната група да направи до сега, но и полагат началото в търсенето на съмишленици, както и отправят покана към всички вас – от морето, или по-далече от него, от града до селото, и към всички техни колеги хотелиери и ресторантьори – участвайте и вие в създаването на нашата визия и меню в общата Черноморска кухня :
Ако ви е станало любопитно- какви ястия биха присъствали в Черноморското меню - чуйте някои примери ,които дадоха за характерни ястия в бранда „Черноморска кухня“ –Желязко Атанасов и Желязко Каракашев:
И още, за ползите от участието ни в тази обща програма по създаването на марка „Черноморска кухня“ в национален и международен план:
Благодарение на „народната дипломация“ между страните от Черноморския басейн реализирането на подобен бранд ще бъде добър повод за сплотяване в отношенията и привличането на по-различен клас туристи в развиващият се и променящ световен туристически пазар,а благодарение на реакцията и усърдието на инициаторите – Желязко Атанасов, Георги Тръпков и Желязко Каракашев, България не пропусна поредна важна крачка в опазването и развитието на националните ни сегменти - съставна част, и от туристическата ни визия в международен план.
Това е началото, и очаквайте още по темата в предаването за туризъм „Виа Понтика“ и в програмата на БНР-Бургас.
Светлин Тачев, политолог от агенция "Мяра" коментира гражданското недоволство и до къде може да стигне то. Две регионални теми след 17 часа. Ще ви разкажем как изглежда новата сграда на пожарната в Средец. ВиК авариите за жителите на Айтос и Карнобат ще останат в миналото след като днес бе открита и въведена в експлоатация реконструкцията на Деривация..
Щастлив е човекът, който знае какво да запомни от миналото, на какво да се наслади от настоящето и какво да планира за бъдещето. Добро утро в четвъртък! Насладете се на днешния делник, ще ви хареса ако го започнете усмивка,лека закуска и положителни мисли. Екипът ни днес - звукорежисьор е Ваня Желева - Генсузова, новините ще представя Нина Рангелова,..
Темите в предаването днес : Протест -това е ключовата дума днес. В София се подготвя голям срещу бюджета от ПП-ДБ, а в страната недоволството си заявиха с протестни действия служители на администрацията. В Бургас прекъснаха работата си служители на РИОСВ, Бюрото по труда и Инспекцията по труда. Те поискаха увеличение на заплатите и достойни..
Не ни е дадено да избираме времето, в което живеем. Можем само да избираме как да живеем във времето, което ни е избрало. Добро утро в сряда! Екипът ни днес – звукорежисьор е Иво Дежев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - В рубриката ни „Тема на..
25 ноември е Международен ден срещу насилието над жени и момичета. Зона клуб започват поредица от събития по мотото "16 дни активизъм срещу насилието, основано на пола". Повече за това което предстои ще разкаже Дияна Иванова, от организацията гост в студиото ни. Общинският съвет на Бургас проведе редовното си заседание днес за по-интересните..
Вторник е, добро утро! На стартовата права е бодрият сутрешен екип на БНР Бургас. Пробиваме заедно мъглата. Ето и част от акцентите в ефира до 10 часа: Предварителният проект на Общия устройствен план на Поморие беше приет от Разширен експертен съвет. Колко стъпки и съответно време ще отнеме приемането на най-важния стратегически документ,..
Темите в предаването : Промени свързани с ТЕЛК решенията.Заради законови промени, комисия в НОИ ще може да отменя решението на ТЕЛК до 5 години след като е издадено т.е хората може да връщат пари. Коментираме темата с Иван Карагьозов от Център за Психологически изследвания и с адвокат Пламен Таушанов, председател на БАЗП. С тях говори..