Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да приготвим агнешкото месо и козунака за Великден?

| обновено на 29.04.21 в 10:45
Снимка: www.kulinarno-joana.com


Великденските празници наближават и вече започваме да се замисляме какво да предложим на празничната трапеза. Приготвянето на традиционния козунак крие рискове. Агнешкото месо също. Специфичната миризма, с която хората го свързват, идва от мазнината, но ако тя бъде отделена, няма да се усеща, обясни кулинарният блогър Йоана Петрова.

При приготвянето на агнешкото месо може да включим червен пипер, кимион и дори кардамон, който дава по-цитрусов аромат. Йоана Петрова поясни, че месото може да поеме много и различни подправки. „Лимонова кора също му подхожда, но нека не забравяме и зелените билки и подправки. Разбира се най-отива розмарин на агнешкото месо. Може да се включи мащерка, мента или риган в средиземноморски стил ако се приготвя“, обясни блогърът.

Времето за печене също е специфично при агнешкото месо. „Времето зависи от това каква част печем от месото. Ако са например котлетите, където месото е доста деликатно и крехко, тогава не ни трябва много време. Месото трябва да остане сочно. Ако печем бутче или плешка, тогава можем да го задушаваме по-дълго време във фурната – в началото покрито, а след това да се открие, за да може да се запече хубаво на повърхността и да стане коричка. Тогава времето може да варира от 2 дори до 4 часа. Зависи от това каква температура сме сложили на фурната. При 180 градуса около 3 часа ще имаме хубаво задушено месо“, обясни Петрова.

Доброто настроение е най-важно за приготвянето на козунаците. Има тънкости, които са важни да се спазват, за да се получат така желаните конци. „Важно е да използваме брашно с по-високо протеиново съдържание и разбира се дълго месене. Хубаво е в козунака да има два вида мазнина – едната да е животинска, а другата да е растителна. Животинската може да е с краве масло или свинска мас. При растителната може да използваме неутрално на вкус олио – слънчогледово или от гроздови семена“, обясни блогърът. Важно е захарта козунака да не е твърде много. Причината е, че ако прекалим ще попречим на образуването на конците. „Правилото е около 300 гр. захар за 1 кг. брашно. Козунакът хем е сладък, хем имаме добре развит глутен, съответно и хубави конци“, допълни Йоана Петрова. Относно ароматите може да се използват ванилия, лимонова кора, а пълнежът е въпрос на въображение и вкус. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пол и Реми с два медала от американското първенство по пясъчни скулптури

Реми Хогард спечели два медала на Американското първенство по пясъчни скулптури като представител на България. Нейната скулптура Purrfect Love получи наградата на публиката в категория Master solo. Спечелен е и медал на състезанието по бърза скулптура Quicksand, в което художниците имат 10 минути, за да издълбаят скулптура по тема, избрана от..

публикувано на 27.11.25 в 10:00

Откриват изложбата "Медникарството – древно и вечно" в етнографския музей в Бургас

Регионален исторически музей – Бургас ще представи колоритната изложба „Медникарството – древно и вечно“.  Тя е дело на етнографите от РЕМ – Пловдив и ще бъде открита днес от 16:30 часа в залата за временни изложби на Етнографската експозиция в морския град на ул. „Славянска“ 69. Още през ХVІІІ век много от произведенията на българските медникари се..

публикувано на 26.11.25 в 11:00

Странно явление в небето притесни местните в Синеморец (видео)

Клип в социалната мрежа показва странно огнено кълбо, придружено от силен тътен в небето над Синеморец. Местните - очевидци на явлението в неделя вечер, го заснели, но според кмета Костадин Диков се касае или за ракета, или реактивен самолет.    "Това което знам от хората, тъй като аз не съм видял нищо, е имало много силен тътен, който се е чул..

публикувано на 25.11.25 в 11:49

Жителите на Долно Ябълково събират средства за изграждане на символ на селото си

Жителите на Долно Ябълково искат да поставят скулптура на ябълка в населеното си място, затова стартират дарителска кампания за събирането на средства за реализирането на идеята. „ Скъпи приятели, съселяни и родолюбиви българи, имаме една мечта – нашето любимо село Долно Ябълково да се сдобие със своя истински символ! Стартираме инициатива за..

публикувано на 23.11.25 в 14:00

Владо Николов представя книгата си "Високо" в Бургас

Един от най-големите волейболни шампиони на България – Владо Николов, ще се срещне с бургаската публика днес, 23 ноември, от 13:00 часа, в Културен дом НХК – Бургас. Той ще сподели своя път към успеха – за победите и загубите, за дисциплината и вдъхновението, за това как се възпитават истински шампиони.  Специално за бургаската публика Владо ще..

публикувано на 23.11.25 в 09:30

Бургаска ученичка е на полуфинал в "България търси талант"

Бургаската ученичка  Арина Шило е полуфиналист в „България търси талант“. Тя е възпитаник на Музикалното училище "Проф. Панчо Владигеров" в града. Във фейсбук страницата си от учебното заведение споделят, че участието в предаването е изключително важно  з а Арина.  "Т я вложи много труд, отдаденост и сърце в своя нов номер, който..

публикувано на 22.11.25 в 16:50

Осем „златни“ двойки подновиха брачните си клетви в Камено

Осем „златни“ двойки, които навършват 50 години съвместен живот, подновиха брачните си клетви в Камено  в Деня на християнското семейство, който се отбелязва днес.   Общинската администрация организира за втори път  честване на „златни сватби“. Инициативата е дело на кмета Жельо Вардунски, с цел да вдъхнови младите хора и да подчертае значението на..

публикувано на 21.11.25 в 14:15