Дълбоко в нас, невидим и често недооценен, живее свят от трилиони микроорганизми – нашият микробиом. Този миниатюрен космос от бактерии, гъбички и вируси е по-сложен, отколкото можем да си представим и влияе на почти всеки аспект от живота ни – от имунитета и храносмилането до настроението и когнитивните ни способности.
Но балансът в този свят е деликатен. Дисбиозата или нарушаването на този баланс, е като буря в микробната ни екосистема – едно състояние, което често остава скрито, но оказва дълбоко въздействие върху здравето ни. Може би сме се чувствали отпаднали, без очевидна причина или сме изпитвали чести стомашни неразположения – понякога тези сигнали идват от там, откъдето най-малко подозираме.
Още Хипократ е казал: "Всички болести започват в червата". Едва днес, с напредъка на науката, започваме да осъзнаваме колко прав е бил. Съвременните изследвания разкриват, че микробиомът не само регулира телесните функции, но и свързва ума и тялото в сложна, динамична мрежа.
Как можем да възстановим тази хармония? Как пробиотиците, хранителните ни навици и начинът на живот могат да помогнат? Възможно ли е наистина да повлияем на собствения си микробиом така, че да постигнем здраве и баланс?
На тези въпроси отговоря Светослав Попов – инженер микробиолог, магистър по биофармацевтична микробиология, член на управителния съвет на Българското дружество по пробиотична медицина.
"Микробоимът е нещо като мини супер компютър в човешкия организъм, който е невидим за нас, но пък той е в постоянен режим на работа, бди за нашето здраве.
Ние сме над 90 на сто бактерири и 10 на сто сме хора - тоест те са част от нас. А микробиомът започва да се формира още с нашето раждане, не е доказано, дали това става още вътреутробно, сформирането му е до три годишна възраст.
Това, че все по-често ражданията са секцио, доказано е, че това има отрицателен ефект върху микробиота, сподели Попов.
По думите му по-често се използва терминът микробиом, но всъщност това не е много правилно. Под микробиом се разбира в научен план гените на бактериите, които ни населяват, а самите бактериални клетки, които са върху нас и в нас е правилно да се казва - микробиот.
Стефан Попов е част от форума на Фондация "МОСТ" с председател Юлия Пискулийска, който тази година беше посветен на неравнопоставеностите в здравеопазването и актуалните медицински теми.

Светослав Стефанов Попов е роден на 27.10.1987 в Пловдив. Завършил е инженер микробиолог, магистър биофармацефтична микробиология. Започва професионалния си път в сферата на здравеопазването занимавайки се с ин.витро към една от най – големите частни болници в страната. В момента работи в областта на медицинския маркетинг. Част от управителния съвет на българско дружество по пробиотична медицина. Интереси: здраве, човешка микробиота; маркетинг.
Още по темата слушайте в звуковия файл.
Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..