Национално българско меню с традиционни ястия и вина ще допълва представата на чужденците за България. Това каза новият министър на туризма Марияна Николова на среща с ректора на пловдивския Университет по хранителни технологии Пламен Моллов. Всеки от районите в страната ни ще бъде представен с характерните си храни и вино, за да подчертае своята уникалност. Според данните на министерството през последните години гурме туризмът у нас става все по-популярен.
Наред с идеите за утвърждаване на страната ни като кулинарна дестинация Марияна Николова съобщи и данни за сегашното положение в туристическия бранш. С 60% са намалели посещенията на чужди туристи от началото на годината заради Ковид епидемията. "Налице са над 70 хил. резервации на Черноморието ни на гости от Турция, Израел, Молдова и Беларус, но е нужно предприемането на мерки за пристигането им", подчерта министърът. Марияна Николова отправи и критики относно досегашния модел за развитието на българския туризъм. “Не може да се представяме като държава само с летен и зимен туризъм, ние трябва да се представяме като четирисезонна, целогодишна дестинация”, заяви тя.
Съставила Диана Цанкова
В брой 74 на предаването слушайте: Клубът на българските жени и семейства в Хамбург празнува 20 години от своето създаване – разговор с основателката му Емилия Юкер Какво кара едно момче от Габрово да се натоварва с каузи, които..
В четвъртък, 27 ноември, минималните температури ще са от 3 до 19°, на изток – до 15-19°, а в София – около 6°. През деня ще е облачно и дъждовно, като значителни валежи от дъжд ще има още през нощта в Западна, а през деня и в Централна Южна..
В програмата на Радио България на 26 ноември слушайте: 01:38 – Актуално от България и сънародниците по света 12:48 – Даниела Сиракова, завеждащ консулската служба в Ню Йорк, за българската диаспора в САЩ и образователните ни..