Национално българско меню с традиционни ястия и вина ще допълва представата на чужденците за България. Това каза новият министър на туризма Марияна Николова на среща с ректора на пловдивския Университет по хранителни технологии Пламен Моллов. Всеки от районите в страната ни ще бъде представен с характерните си храни и вино, за да подчертае своята уникалност. Според данните на министерството през последните години гурме туризмът у нас става все по-популярен.
Наред с идеите за утвърждаване на страната ни като кулинарна дестинация Марияна Николова съобщи и данни за сегашното положение в туристическия бранш. С 60% са намалели посещенията на чужди туристи от началото на годината заради Ковид епидемията. "Налице са над 70 хил. резервации на Черноморието ни на гости от Турция, Израел, Молдова и Беларус, но е нужно предприемането на мерки за пристигането им", подчерта министърът. Марияна Николова отправи и критики относно досегашния модел за развитието на българския туризъм. “Не може да се представяме като държава само с летен и зимен туризъм, ние трябва да се представяме като четирисезонна, целогодишна дестинация”, заяви тя.
Съставила Диана Цанкова
Седемнадесетият пореден празник на младото вино в Пловдив беше открит официално на 21 ноември . Виненият маратон, който ще продължи през целия уикенд обещава незабравимо кулинарно и културно пътешествие сред автентичната атмосфера на Стария град..
Дни на турската култура ще се проведат на 22 и 23 ноември в Културен център "Двореца" в Балчик. Събитието под мотото "Посоки Турция" се осъществява с участието на културни институции от страната. Сред участниците са Народно читалище "Мевляна – 2012",..
В събота минималните температури ще са от 9 до 14°, в София ще е около 9°. Сутринта ще има мъгла и влошена видимост над котловините и полетата в Западна България. През деня ще има променлива облачност, по-значителна над северните райони, следобед и над..