Днес границата между предметите на изкуството и тези на занаятчийския труд е все по-невидима. С напредването на технологиите и майсторите стават още по-изобретателни и подхождат новаторски към занаятчийския си труд. Именно иновативността в работата поддържа духа и интереса към професията на един от най-изкусните майстори на ковано желязо в София – Михаил Кочев.
„У нас открай време се цени високо талантът на занаятчиите”, сподели преди време в интервю за Радио България майсторът. Той и колегите му занаятчии в България почитат за свой небесен покровител Свети Спиродон Чудотворец. Според преданията самият светец е практикувал обущарството през IV век , затова днес празнуват обущари, ковачи, дюлгери, абаджии и пр..
„Да съм занаятчия означава да работя хобито си”, казва ковачът Михаил Кочев, чиито ръце с еднаква лекота извайват дамски накит или сувенирна кама. „Занаятите ще съществуват докато има отдадени на тях хора“, сигурен е майсторът. Чуйте разказа му за пътя на занаятчийството в съвременния свят и как самият той разгадава сложна, старинна технология за изработка на сувенирни ножове, в публикацията от колекцията на Радио България.
Редактор: Гергана Манчева
Снимки: Facebook/Михаил Кочев
Започне ли да застудява, идва време за слагане на туршията. Приготвянето на този зимен деликатес в домашни условия е широко разпространена традиция и почти няма българско семейство, което да не слага на трапезата си тези вкусни зеленчуци,..
Българите сме сред малкото народи, които имат свой празник на духовността — Денят на народните будители. Отбелязваме го всяка година на 1 ноември, за да отдадем почит, но не на владетели или военни герои, а на хората на духа – онези българи,..
Денят на св. Димитър – 26 октомври, се празнува из цяла България, а мощите му, съхранявани в Солун, са постоянен обект на преклонение от българите, които често пътуват в Северна Гърция. В народния календар Димитровден се свързва с края на..