Изключително интересни изследвания за повишаване на полезните качества на пивото в момента се разработват от проф. д-р Габриела Маринова и колегите й от Института по криобиология и хранителни технологии. ,,От няколко години работим по повишаване на антиоксидантната способност на пивото, чрез добавяне на плодове и цветя при различни режими на ферментация. Следвайки тази цел, през 2020 г. в изследването експериментираме с екстракт от билки и вече имаме резултати за нивата на някои физико-химични показатели на пивото, отговорни и влияещи на антиоксидантния му капацитет - полифенолите, флаваноиди, антоцианогени. Предстоят опити за увеличаване на антиоксидантната способност и чрез влагане на по-голямо количество гранулати от ароматни и горчиви сортове хмел.Тук водеща роля ще заемат различните сортове хмел и съчетанието между тях.“, коментира проф. Маринова. Резултатите от първото изследване ще бъдат публикувани до края на м. юни, а от второто – през м. септември.
Както и при останалите натурални храни, вече с десетки научни публикации е доказано, че бирата може да достави на организма много важни антиоксиданти, витамини (особено от групата В), фибри (влакнини) и минерали. Така например, в пивото има голямо количество естествени антиоксиданти, благодарение на хмела, малца и дрождите. Те притежават благоприятен ефект върху човешкото здраве, имат свойството да неутрализират токсините в тялото, като по този начин засилват имунната система. Хмеловата съставка ксантохумол е характерна само за пивото и е много по-силен антиоксидант от редица други, които обичайно се съдържат в натуралните храни и напитки, допълва проф. Маринова, но подчертава, че бирата не е лекарство.
В пивото има витамин С и богата гама витамини В, чието ниво надвишава това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови). Това се дължи на малцуването на ечемика, при което съществено се увеличава хранителната стойност на зърното. Изследванията на родни учени показват, че в българските пива най–значимо е нивото на витамин В 12 – от 2 до 3 mg/l. Това количество задоволява дневните нужди на хората от 83% до 125%. Витамините от група В са от значение за синтеза на аминокиселините, метаболитните процеси в човешкото тяло и подобряването на имунитета.
Пивото не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари, което я прави естествена част от балансираната диета. Най-новото обширно проучване на румънски учени, отново потвърждава, че „биреното коремче“ е само един от многото „хранителни митове“. Те откриват, че повече от 50% от хората не знаят колко калории има в пенливата напитка, а 74% от жените надценяват съдържанието на калории в нея. В 100 мл. стандартна бира се съдържат 45 кcal, а при безалкохолната - едва 20. Изследователите напомнят, че повишеният риск от затлъстяване се влияе от множество фактори, между които хранителните навици, стресът и липсата на физическа активност.
Тези и други любопитни факти, както историята на бирата можете да чуете от проф. д-р Габриела Маринова в звуковите файлове.
Театралният педагог Пеньо Калчев ще представи днес пред старозагорската публика биографичната си книга „Искам само да давам“. Събитето е от 18, 30 ч в Народно читалище "Св. Климент Охридски-1858". Пеньо Калчев е сред най-значимите личности в..
Започна шестата кампания на Националната мрежа за децата „Eдно дете чака магия. Стани магьосник – подари му книга!“ До 14 декември 2025 г. всички, които искат да подкрепят каузата, могат да се включат и да помогнат повече деца да получат своята първа..
Благотворителен семеен мюзикъл ще представи за първи път пред публика Детско–юношеската студия за сценични изкуства "Allegra" в Стара Загора. Спектакълът "Звезда" е насочен към младежите и ще има две премиери на 27 и 28 ноември в Културен център Стара..
Литературният клуб към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора организира тематичната среща „Четем наистина" с писателката Надежда Станилова. Срещата ще се проведе на 21 ноември от 17.30 ч. в камерната зала на Културния център за..
От бунтар, който свири джаз в България, до доктор по композиция от университета в Лос Анжелис – така в едно изречение може да бъде обобщен професионалният път на маестро Алекс Зографов. Първата му среща с пианото и с музиката се случва в..
В предаването „60 минути повече“ по Радио Стара Загора се срещнахме с Мария Иванова – творец, който превръща обикновени и дори изхвърлени материали в красиви изделия. Чрез арт терапията тя помага на хората да намерят спокойствие, да се изразят и да..
9 български фоторепортери с дългогодишен професионален стаж представят въздействащи снимки в Музея на фотографията в Казанлък. Експозицията ще бъде открита тази вечер в 18:00 ч, а гостите ще имат възможност да разговарят с трима от авторите...
32 платна включва първата самостоятелна изложба на хасковската художничка Златка Добрева. Тя е бивш учител по физика, а първата й експозиция беше представена пред публика в галерия „Форум“ в Хасково. На официалното откриване на изложбата..
„Мисля за теб“ е 47-та песен от проекта „Пеещи артисти“. Автор на текста е Константин Еленков, музиката и аранжиментът са на Веселин Веселинов - Еко, китари – Иво Чалъков, цигулка – Юлиян Стоянов, вокали – Добрин Досев. „Ведра и светла, с приятен..
Маргарита Младенова е основател на Театрална работилница "Сфумато" заедно с Иван Добчев и е неин директор от 1989 г. През годините е режисьорка и гост-режисьорка за Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър, Сливенския драматичен..

Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net
