Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да омесиш традиция и вяра в обредна погача

От векове народът ни омесва по мистичен и магичен начин нишките на традицията и на вярата в хляба. За всеки празник обичаят повелява на масата да има обредна погача. 

От пет години в Казанлъшкото село Бузовград около Пековден, когато е празникът на селото, организират състезание за най-красива, но и вкусна пита.  Всеки дом пази ревниво рецептата за нея,  но за слушателите на Радио Радио Стара Загора една  от майсторките повдига мъничко завесата около приготвянето й

По образование тя е инженер - химик, а работата й е свързана с безопасните условия на труд. Сред любимите занимания в извънработно време е приготвянето на хляб. Специално внимание всяка година отделя за обредната пита за Петковден. Запознайте се с Виолета  Станева от Бузовград.


" Всяка година приготвям такава обредна пита за семейството си", казва Виолета. А тайната на хубавия хляб  е в няколко неща. 

"Първо, значи, изборът на продукти. Брашното трябва да е българско, с високо съдържание на белтъци, яйцата да са домашни, маслото, млякото. Помещението също е от значение, там, където ще се меси, трябва да е топло", издава някои от тънкостите в приготвянето на обредната пита Виолета Станева. 

В семейството й хляб е месила нейната майка.  И майката на нейната майка. Майсторството Виолета казва, че е попила от тях. И помни как някога майка й омесила погача за големия актьор Петър Слабаков.  А след това получила поздравителна картичка от него с надпис: "Благодаря Ви за хляба, това не беше хляб".

Каква е магията, за да стане пухкава като облак и да се топи в устата обредната погача -освен хубавите продукти и подходящо помещение, се иска търпение и любов, когато месиш. 

"Тестото трябва да оживее в ръцете ти", повдига още малко завесата около майсторенето на обредната пита Веселина. Дали и каква ще е украсата - преценя всеки за себе си, при Виолета  тя е смес от математика и фантазия. А казват ли се вълшебни думи, докато се меси - "някои обичат да пеят, аз лично не го правя", споделя майсторката. 


На колко години  Виолета Станева е омесила за първи път хляб в живота си - майсторката казва, че не може да се сети кога точно се е случило това. Споделя, че сега предава знанията и моженето си на двете снахи, в тънкостите на майсторенето на погачите ще посвети и трите си внучки. 

Към девойките и младите дами,  на които тепърва им предстои да омесва първата си питка, Виолета има съвет - да се подготвят грижливо и да не забравят, че нищо бе се получава ако в него не се вложат търпение и любов

По публикацията работи: Дарина Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Андре Токев

На Андреевден с шеф-готвач Андрей Токев

На 30 ноември Светата Православна църква почита Свети Андрей Първозвани. Наречен е така, защото станал последовател и ученик на Иисус Христос преди всички други апостоли. Имен ден на 30 ноември празнува и един от най-популярните готвачи в България - шеф..

публикувано на 30.11.25 в 09:05

Стилът като терапия: Разговор с имидж консултанта Десислава Димитрова

В онези моменти, когато жената застава пред огледалото и се пита дали харесва отражението си, често отговорът зависи не само от дрехите, а от отношението към самата себе си. В предаването "60 минути повече лайфстайл" беше жената, която работи..

публикувано на 27.11.25 в 16:42

Борислав Раянов за една от най-опасните професии, мисиите в Ирак и Сомалия и рок музиката

Търновецът Борислав Раянов е охранявал VIP персони в Ирак. Той е в охранителния бизнес от дълги години. "Заплащането е бонус, но тази работа е за хора, за които, как да кажа, това им е в кръвта. Може би ми беше трудно да взема решението, защото..

публикувано на 27.11.25 в 11:44

Танци на високи токчета

Историята на обувките с висок ток започва през XV век, когато са били използвани предимно от ездачи, тъй като са предотвратявали изплъзването на краката от стремената по време на езда. До 1580 г. модерните обувки с висок ток са били носени от..

публикувано на 17.11.25 в 16:28

Адвокат превърна наследствената си къща в музей за миналото на родния край

В рубриката „Маршрути“ ще ви заведем в едно малко село в Източните Родопи, което се намира на брега на язовир „Ивайловград“ – село Бориславци. Освен да се насладите на приказно красивата природа там, можете да посетите и един интересен музей, събрал в..

публикувано на 15.11.25 в 09:15
Дядо Коледа в своята шейна 
близо до градчето Рованиеми, считано за негов официален дом

Дядо Коледа и „Български пощи“ очакват най-красивото детско писмо

Всяка година хиляди деца отправят през „Български пощи“ своите съкровени желания, думи на благодарност и вълнуващи послания към любимия белобрад старец. За 31-ва поредна година „Български пощи“ организират конкурса „Най-красиво писмо до Дядо..

публикувано на 12.11.25 в 10:53

Над 50 са българските постижения в книгата на Гинес

12 ноември е Световен ден на рекордите на Гинес . Празникът е учреден през 2003 година, след като броят на екземплярите на книгата на рекордите на Гинес надхвърля 100 милиона.   Над 50 са българските рекорди ,по данни от  официалния бюлетин на..

публикувано на 12.11.25 в 06:05

„Да е живо Елхово!“ - Архангеловден обедини вярата, традициите и надеждата на селото

„Елховци не случайно са избрали Св. Архангел Михаил за закрилник, той е символ на мъжество, справедливост и духовна закрила. Все добродетели, които  водят към по-добър живот“ - с тези думи кметът на община Николаево Константин Костов даде начало на..

публикувано на 09.11.25 в 16:00

Тенденциите в празничната украса: Съвети от Ирен Георгиева

Коледа наближава – сезонът, в който светлинките по улиците, ароматът на канела и домашният уют се превръщат в част от всекидневието. Но зад вълшебството на украсените витрини и уютните пространства стоят хора с усет към детайла и любов към..

публикувано на 07.11.25 в 12:54

Теофано Попова е щедрата благодетелка на Стара Загора

   На 1-ви ноември -  в Деня на народните будители  отдаваме заслужена почит и признание на хората, запалили огъня на родолюбието, знанието, просветата и грижата за хората, природата, традициите и обичаите, благодарение на които сме се съхранили като народ..

публикувано на 01.11.25 в 08:30