Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С какво на трапезата посрещат Нова година в Добруджа?

| обновено на 31.12.23 в 15:16

Новата година е ново начало – като втори шанс, даже шанс за нов живот. Обичаите за празника обаче, идат от далечното минало.

В Добруджа се хапва пача, печена кокошка и маджунена халва. Предопределено и мястото на хляба на празничната трапеза в Добруджа – житницата на България. Особено внимание се обръща на пити, погачи и баници.

Днес едва ли ще има дом, в който във фурната да не влезе тава с баница и разбира се в нея ще има късмети. Някога са се слагали дрянови клонки с определен брой пъпки и всяко клонче е било наречено за здраве и берекет - за овцете, за нивите, за стопанството. Слагали са се зърна боб и царевица, както парченце въглен, който олицетворявал мързела и биволите, които знаем са тромави животни.

Важно е баницата да не остане неизядена, за да е пълна годината. Някога са я пекли на бавен огън – отгоре на печката, за да се топи в устата. Освен баница се месят и краваи. И само в Новогодишната пита се слага метална пара и на когото се падне, той ще е стопанинът на къщата.

Погачите се украсяват богато, но е важно да се знае, че за Новата година не се слага кръстен знак така, както на други празници.

В миналото, когато годините са били гладни на масата се е слагал булгур с туршия на фурна, разказа за БНР Мария Христова:
„Тази манджа се прави още от старо време! Нашите баби са правили булгур с кисела от домати туршия. И лук – една глава нарязана, олио и така. Това е постна манджа, може и без олио да се направи – сега, както е скъпо олиото! Вадят от качето туршията, измиват булгура, слагат го у тавата и се готви!“

Но на особена почит в празничните дни е било свинското месо. Почти във всяка къща се е гледало поне по едно прасе, в по-богатите и крави, и телета, и биволици. Сварявал се е бахур, правела се е пача, пълнили са се наденици и са се завивали сармите с кисело зеле и кълцано месце.

Да не забравяме и джумерките, познати още като пръжки. Тях и сланината са ги пазели до пролетта, за да имат сила земеделците, като дойде време да излязат на нивата.

В останалото време на годината се е колело по една кокошка в неделя, а в останалото време постна храна и риба, ако селото е на реката.


По публикацията работи: Валери Великов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от Средношколско общежитие "Михаил Колони" почетоха годишнина от рождението на патрона си (СНИМКИ)

Ученици, настанени в Средношколско общежитие "Михаил Колони" във Варна, почетоха 208 години от рождението на патрона си. Те положиха цветя пред паметника му.   Средношколско общежитие „Михаил Колони“ а е основано през 1959 г.  В общежитието се настаняват за живеене ученици от 8 до 12 клас от цялата страна, които се обучават във всички професионални..

публикувано на 27.11.25 в 15:48

Специалист: Хазартните залагания започват още при 12-годишните деца

Въпреки забраните в интернет, деца имат лесен достъп до хазартни залагания. 12-13-годишни деца използват личните карти на по-големите си братя, сестри или родители, за да правят залагания. За това алармира в предаването "Новият ден" на Радио Варна Сирма Георгиева от Асоциацията на специалистите по зависимости.  Хазартната зависимост се развива..

публикувано на 27.11.25 в 10:50

Варна се включва в Националната АНТИСПИН кампания

Община Варна за 18-а поредна година участва в Националната АНТИСПИН кампания по повод Световния ден за борба със СПИН – 1 декември. Инициативите, организирани от дирекция "Превенции" и Регионалната здравна инспекция – Варна, са насочени към младите хора в града и имат за цел да повишат информираността относно ХИВ/СПИН и други инфекции, предавани по кръвен..

публикувано на 27.11.25 в 08:17

Топ уютни и стилни визии за есента и зимата

Студените месеци не са причина да жертваме стила си в името на комфорта. Съвременната мъжка мода предлага многобройни възможности за създаване на визии, които съчетават функционалност, топлина и естетика. Ключът към успешния зимен гардероб се крие в избора на качествени базови елементи и умелото им комбиниране. Независимо дали..

публикувано на 26.11.25 в 16:04

Обучават 20 ученици от Варна да разпознават рисково поведение сред връстниците си

20 ученици-доброволци към дирекция „Превенции“ в Община Варна, започнаха двудневно обучение на тема „Ролята на връстниците в разпознаването и превенцията на рисково поведение: Независими в мрежата“. То е в изпълнение на Програмата за дейността на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) – Варна  за 2025 г., Раздел III „Обучение и квалификация..

публикувано на 26.11.25 в 15:47

По пътя на ракията във Варненско

Понякога най-интересните истории се раждат далеч от големия шум — в малките села, където традициите още дишат, а хората говорят като от стари книги. Именно към такива места поемаме и ние, по следите на един занаят, който мирише на огън, плод и памет. Каня ви на едно пътешествие, в което дъждовна Варна ни изпраща по пътя на ракията през селата..

публикувано на 26.11.25 в 15:45

С проект за с. Аспарухово ученици от Хуманитарната гимназия завоюваха пореден научен успех

Училищният изследователски екип на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" във Варна спечели първа награда на 12-ата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките. Проектът "Истории с карта" впечатли журито в секция "Обществени науки и изкуство" и беше отличен сред 110 проекта,..

публикувано на 26.11.25 в 14:40