Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За таратора с любов

Снимка: bg.wikipedia.org

Ако беше измислен във Франция сигурно тараторът щеше да бъде предлаган като "свеж детокс коктейл с конкасе от хидратираща краставица и натурален йогурт". Французите си имат друга студена супа с картофи, която носи засуканото име "вишисоаз". Тя обаче остава далеч зад родния таратор в класацията на престижното кулинарно издание TasteAtlas за най-добрите студени супи в света. Там той заема четвърто място. Така че, 30 години по-късно, пак сме четвърти в света, макар и не на футбол. И пак през лятото. Именно това е сезонът, в който специалистите препоръчват най-много да се консумира таратор заради полезните свойства на млякото и високото съдържание на вода в краставиците, които помагат за хидратация. 

Анкета сред варненци показа, че хората обичат таратора и той е пръв избор в жегите. 

"Хапвам го с повечко чесън, копър, както и с орехи. И нарязана на кубчета краставичка", коментира млада варненка.  

Важно е краставиците да са нарязани, а не настъргани, според известния кулинар Иван Звездев.Той съветва да ги посолим преди да ги смесим с млякото, защото така вкусът ставал по-добър. Друг трик е разбиването на млякото с телена бъркалка или пасатор, което дава кремообразност. 

Колкото по-гъст е тараторът, толкова по-добре. Макар че в някои заведения го предлагат и доста по-рядък. Това напомня за един шеговит надпис в столова, който гласи „Докато има вода в чешмата, ще има и допълнително таратор“. 

Тараторът, какъвто го познаваме днес, се е появил в българската кухня едва през 1956 година в "Книга за домакинята". Преди това с таратор се обозначават различни студени супи и сосове, които рядко съдържат кисело мляко и обикновено са на основата на оцет или орехи. В речника на Найден Геров „тараторът“ е обяснен като „студена чорба от краставици, чесън, орехи и оцет“ или както е известен още тлъченица. Самата дума „таратор“ има персийски корени и се смята, че рецептата дори е дошла от Близкия Изток. В чуждите кухни тараторът се среща с различни наименования, като "джаджак" в турската кухня, "дзадзики" в гръцката, "хлодник" в полската и "маст о хяр" в иранската. 

Още древните вавилонци са правили таратор с пъдпъдъчи яйца, а нубийците – с цвекло. В Сирия приготвят таратор с жито, в Ливан с мента, в Аржентина – с тиквички и авокадо, а в Неапол – с маруля и орехи. В Испания пък си имат вариация, наречена "Ахобланко", която се прави пак с вода и мляко. Слага се накиснат хляб, чесън, белени бадеми, винен оцет и се поднася с няколко зрънца грозде. От всичко изброено се убеждаваме, че нашия си таратор си е най-хубав и вкусен. 

Чуйте повече в репортажа в началото на публикацията



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от Средношколско общежитие "Михаил Колони" почетоха годишнина от рождението на патрона си (СНИМКИ)

Ученици, настанени в Средношколско общежитие "Михаил Колони" във Варна, почетоха 208 години от рождението на патрона си. Те положиха цветя пред паметника му.   Средношколско общежитие „Михаил Колони“ а е основано през 1959 г.  В общежитието се настаняват за живеене ученици от 8 до 12 клас от цялата страна, които се обучават във всички професионални..

публикувано на 27.11.25 в 15:48

Специалист: Хазартните залагания започват още при 12-годишните деца

Въпреки забраните в интернет, деца имат лесен достъп до хазартни залагания. 12-13-годишни деца използват личните карти на по-големите си братя, сестри или родители, за да правят залагания. За това алармира в предаването "Новият ден" на Радио Варна Сирма Георгиева от Асоциацията на специалистите по зависимости.  Хазартната зависимост се развива..

публикувано на 27.11.25 в 10:50

Варна се включва в Националната АНТИСПИН кампания

Община Варна за 18-а поредна година участва в Националната АНТИСПИН кампания по повод Световния ден за борба със СПИН – 1 декември. Инициативите, организирани от дирекция "Превенции" и Регионалната здравна инспекция – Варна, са насочени към младите хора в града и имат за цел да повишат информираността относно ХИВ/СПИН и други инфекции, предавани по кръвен..

публикувано на 27.11.25 в 08:17

Топ уютни и стилни визии за есента и зимата

Студените месеци не са причина да жертваме стила си в името на комфорта. Съвременната мъжка мода предлага многобройни възможности за създаване на визии, които съчетават функционалност, топлина и естетика. Ключът към успешния зимен гардероб се крие в избора на качествени базови елементи и умелото им комбиниране. Независимо дали..

публикувано на 26.11.25 в 16:04

Обучават 20 ученици от Варна да разпознават рисково поведение сред връстниците си

20 ученици-доброволци към дирекция „Превенции“ в Община Варна, започнаха двудневно обучение на тема „Ролята на връстниците в разпознаването и превенцията на рисково поведение: Независими в мрежата“. То е в изпълнение на Програмата за дейността на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) – Варна  за 2025 г., Раздел III „Обучение и квалификация..

публикувано на 26.11.25 в 15:47

По пътя на ракията във Варненско

Понякога най-интересните истории се раждат далеч от големия шум — в малките села, където традициите още дишат, а хората говорят като от стари книги. Именно към такива места поемаме и ние, по следите на един занаят, който мирише на огън, плод и памет. Каня ви на едно пътешествие, в което дъждовна Варна ни изпраща по пътя на ракията през селата..

публикувано на 26.11.25 в 15:45

С проект за с. Аспарухово ученици от Хуманитарната гимназия завоюваха пореден научен успех

Училищният изследователски екип на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" във Варна спечели първа награда на 12-ата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките. Проектът "Истории с карта" впечатли журито в секция "Обществени науки и изкуство" и беше отличен сред 110 проекта,..

публикувано на 26.11.25 в 14:40