Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. д-р Ана Кочева: Има ренесанс на диалектите

Проф. Ана Кочева
Снимка: БГНЕС

Българският език разполага с над 100 диалекта, които надхвърлят границите на страната. Всеки един от тях вече може да се проследи чрез Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия. Платформата е изготвена от Института за български език към Българската академия на науките (БАН). Картата представя различни региони от страната и чужбина, където се говори на български диалекти, описани посредством кулинарната тематика.



Учените разкриват, че българските говори всъщност са много устойчиви и изчезването им е силно преувеличено. Ръководителят на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН проф. д-р Ана Кочева, която е част от екипа, направил проучването, посочва, че диалектите, които обичайно съществуват в устна форма, започват да се развиват и писмено в интернет пространството. Това е нещо, което до преди 15 години никой не е вярвал, че може да се случи.


"Всички прогнози за преждевременната смърт на диалектите се опровергаха, особено през последните години. В последните 10-15 години установихме своеобразен ренесанс на диалектите, аз и моите колеги от секцията по българска диалектология, защото слава Богу, имаме възможност да бъдем изключително често на терен, да осъществяваме своите диалектни проучвания, същевременно да наблюдаваме и езиковия пейзаж в интернет - нещо, което напоследък се случва с особено голяма интензивност."


Според проф. д-р Ана Кочева диалектните форми в Северозападна България са доста по-различни от останалите.


"Северозападът е едно особено място, затова защото северозападните български говори са изключително устойчиви. Те са много интересни и същевременно са диференциални, т.е. много повече се различават от всички останали."



Интерактивната карта, разработена от БАН, е колкото езикова, толкова и кулинарна, допълни още професорът. Целта е чрез отделните рецепти да се представи местният диалект.


Приготвяне на местни рецепти от видинското село Кутово

"Имахме късмета, че във вашия край попаднахме и в Брегово, и в Кутово, и в Старопатица. Това са все едни много интересни села, които за нас бяха изненада в кулинарно отношение, в които първо срещнахме превъзходни хора, хора, които отвориха домовете си, къщите си... Широки души има във вашия край, буквално го казвам, освен интересни и специфични говорни особености. Другото, което ми направи впечатление, то е характерно за българската кухня навсякъде, но във вашия край е по-специфично, е, че има доста сериозна интерференция на кухнята оттатък Дунав. Само в Северозапада успяхме да запишем една рибена чорба, която местните в Кутово наричат "саламура де пеще". Доста очевидна е тази румънска заемка."


Учените работят четири години по този проект. Картата предоставя възможност на желаещите да изпращат видео и аудио материали, с които да се допълва информацията в нея.


Целия разговор с проф. д-р Ана Кочева, както и тънкостите в рецептата за типичната за село Кутово "саламура де пеще" може да чуете в прикачените файлове към публикацията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да обръщаме взор към Бога - извор на светлината

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто на думи и формално, а трябва да се отдадем всецяло в ръцете на Бога. "Учителю благий, какво да сторя, за да наследя живот вечен?" (Лука 18:18)..

публикувано на 30.11.25 в 08:00

Има ли решение проблемът с безводието

Хидротехническият факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия организира днес среща-дискусия, посветена на течовете във водоснабдителните системи , на тяхното откриване, оценка, намаляване и техники и методи на отстраняване. Факултетът ежемесечно провежда срещи, свързани с проблемите на водата, каза доц. Венци Божков- заместник..

публикувано на 27.11.25 в 16:42
Боклук - илюстративна снимка

Как работи моделът "плащаш, колкото изхвърляш"

От 1 януари 2026 г. в България трябва да започне въвеждането на модела "замърсителят плаща". Принципът стимулира по-малко генериране на отпадъци и повече разделно събиране. В момента плащаме на база данъчната оценка на имота, което прави системата несправедлива и необоснована.  "Има различни варианти за пресмятането спрямо вида жилище,..

публикувано на 27.11.25 в 15:45

Кога ще заработи Социалният план за климата

България в момента е в процес на финализиране на Социалния план за климата. Страната ни ще внесе в Европейската комисия  втори вариант на социалния план за климата, това стана ясно след среща с експерти на FFW-България и Хабитат България, която е част от проект "BioJust". Проектът експериментира с евентуално приложение на общинско ниво с частични..

публикувано на 27.11.25 в 14:53

Мотористи закриват сезона с импровизирана среща във Видин

На 29 ноември, събота, във Видин ще се проведе мотосреща на открито. Организатор на инициативата е Георги Георгиев , представител на "Bulgarian Adventure Group" /BAG/ - мото група за любители на приключенията на две колела. Идеята е непретенциозна - да се съберат всички фенове на мотори, независимо от това дали са "свободни ездачи" или членуват в..

публикувано на 27.11.25 в 14:00

Болницата в Лом очаква своите нови библиотечни пространства

Над 250 книги ще бъдат дарени на МБАЛ "Свети Николай Чудотворец" в Лом утре, 28 ноември. Акцията се реализира благодарение на Зорница Михайлова от Монтана, която е създател на инициативата "Библиотерапия!". Инициативата започва в родния ѝ град с дарение в болница „Сити клиник“, като тогава тя не е предполагала, че кампанията ще се разрасне,..

публикувано на 27.11.25 в 14:00

В "Музикална зона" на 27 ноември 2025 слушаме ZZ Ward

Понякога я наричат "момичето с шапката". Истинското и име е Жужана Ева Уорд. Вестник "Ню Йорк Таймс" пише за нея: "Енергията и напомня на Тина Търнър, стилът и - на Арета Франклин, а душата и - на Ета Джеймс". Закърмена от детинство с ритъм енд блус, продължава линията и до днес, като добавя звученето на поп, рок, кънтри и соул. Харизматична млада..

публикувано на 27.11.25 в 09:00