Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пътят на шеф Веселин Бойкинов към висшата кухня в Северозапада

| Интервю



Продължавам да разказвам любимите си истории за хора, които са избрали да живеят в Северозапада, оставяйки зад гърба си големите градове и динамиката на забързания живот. Днешната история е вдъхновяваща, защото представя не само личния избор за промяна, но и стремежа да следваш мечтите си, дори когато пътят изглежда нетрадиционен.

Запознавам ви с Веселин Бойкинов – 37-годишен кулинар, роден в Пловдив. Завършил е строителство, но още в младежките си години осъзнава, че страстта му е готвенето. Силата на това решение го отвежда до професионална кухня, където отдадено се развива вече близо 17 години. Кулинарният му път започва от родния му град, преминава през най-добрите ресторанти в София, и се обогатява с партньорства с изявени шеф готвачи от България и чужбина.

Но най-важното е, че любовта го довежда до Северозапада – конкретно във Враца, откъдето е неговата съпруга Татяна. Днес Веселин е шеф готвач в изискания Restaurant TEYA, сгушен в сърцето на величествения Балкан в Петрохан. Тук той има свободата да твори и прилага всичко, което е научил през годините, като същевременно остава верен на идеята за създаване на изключително преживяване за своите гости.




"Смятам, че това е правилният път, за да вървиш нагоре се иска постоянство и отдаденост на дадената професия, колкото и трудна да е тя. Наистина напрежението е доста, но на мен ми харесва да съм под пара. Занимавам се с такъв тип кухня, откакто заминах за София да се уча на това нещо и да развивам професията, в личен план и т.н. Файн дайнингът в България навлиза с пълна сила и някои хора не са готови за това нещо, но смятам, че както има хора, които не са готови, така има и хора, които са готови за това нещо и заслужават да са на висшата кулинарна сцена в България."



Главната причина Веселин да дойде в този регион е неговата съпруга.

"Както е казано: "Откъдето е жената, там е и родата." Не съжалявам въобще за решението си. Мога да кажа, че имам прекрасно семейство, които ме подкрепят и са до мен винаги. Не е лесно да покажеш на Северозапада файн дайнинг културата, но с общи усилия мисля, че ще се получат нещата доста добре и се получават."



Според Веселин твърдението, че Северозападът е западнал, не е вярно.

"Както казват повечето хора "северозападнала България", това не е вярно. Въобще не е северозападнала, аз смятам, че хората адски много се стараят да развиват дадения регион. Аз лично виждам огромно развитие и потенциал в сферата на туризма и развитието на региона като цяло. Нашият план е доста комплексен и нашата идея е доста интересна."

Веселин ни разказва още за концепцията на ресторанта, която обединява традиционните вкусове с модерната висша кухня. Всеки детайл – от свежите местни продукти до вниманието към презентацията на ястията – е насочен към създаването на уникално изживяване.

"Ние изготвяме изцяло дегустационни менюта. Работим с ферми, малки производители, които съответно подкрепяме и идеята е като цяло за напред да направим и наши ферми, съответно да дадем и работна ръка на хората от самия регион."



Веселин споделя, че му харесва регионът и Враца.

"Хубаво градче е Враца. Ние живеем почти до гората, в Балкана и това ни дава смисъл - чист въздух. Чувстваме се добре. Винаги има и минуси и плюсове, но за нас преобладават, слава Богу, плюсовете и смятам, че когато едни хора са заедно, вървят напред и мислят в една посока, всичко се случва."

Не можех да пропусна да попитам и Татяна, съпругата на Веселин - причината той да вземе решението да я последва и да дойде в Северозапада:

"Аз за няколко години също бях в този бранш, но преди три години се върнах в родния си град, сега работя в друга сфера и имам повече време за децата. Малкият град позволява повече разходки, спестяване на време. Ние сме голямо щастливо семейство и много ни помагат и близките, по-скоро и това беше от значение да имаме и опора. Аз съм в банковата сфера, но с придобития опит в годините съм опора в момента на Веселин и му помагам като съвети, каквото е нужно, за начинанието, което е поел. Щастливи сме, всичко се гради и на много компромиси. Развитието му е успешно за момента в региона и сме щастливи много, че и местните хора възприемат добре това, което и той прави. 

Когато питах Веселин какво го вдъхновява да прилага висша кухня в регион, където повечето заведения предлагат традиционно меню, Веселин отговаря с усмивка:



"Вдъхновява ме това, че съм заобиколен буквално отвсякъде от гората, от зеленината, от Балкана. Фактът, че дишаме чистия въздух, а той дава много сила, емоция, вдъхновение и мотивация. Ходим до Вратцата да берем чайове, които са изцяло от български билки... Осем стъпки е вечерята при нас, като всеки продукт е внимателно подбран от а до я... и съответно за нас е много важно храната откъде идва, трябва да има произход. Сменяме постоянно менютата според сезоните и това е нашата идея, за да вървим напред. Съответно хората, като ги предразположиш и им обясниш и най-малката подробност, и ги накараш да видят храната през твоята призма, както ти я виждаш, тя се превръща в една емоция, която оставяш от себе си у тях. Когато човек прави нещо със сърцето и с душата си, то се случва, няма значение къде е." 


Историята на Веселин Бойкинов е пример за това как любовта към професията, смелостта да поемеш риск и желанието да следваш сърцето си могат да те отведат на място, където да откриеш истинското щастие. А финалният акорд на разговора ни идва от самия Веселин, който заключава: 

"Важно е не само да мечтаеш, но и да действаш. Да вярваш в себе си, в семейството си и в това, което можеш да дадеш на света. Тогава дори и най-големите предизвикателства стават част от пътя към успеха."

Чуйте повече в прикачения файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Да обръщаме взор към Бога - извор на светлината

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто на думи и формално, а трябва да се отдадем всецяло в ръцете на Бога. "Учителю благий, какво да сторя, за да наследя живот вечен?" (Лука 18:18)..

публикувано на 30.11.25 в 08:00

Има ли решение проблемът с безводието

Хидротехническият факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия организира днес среща-дискусия, посветена на течовете във водоснабдителните системи , на тяхното откриване, оценка, намаляване и техники и методи на отстраняване. Факултетът ежемесечно провежда срещи, свързани с проблемите на водата, каза доц. Венци Божков- заместник..

публикувано на 27.11.25 в 16:42
Боклук - илюстративна снимка

Как работи моделът "плащаш, колкото изхвърляш"

От 1 януари 2026 г. в България трябва да започне въвеждането на модела "замърсителят плаща". Принципът стимулира по-малко генериране на отпадъци и повече разделно събиране. В момента плащаме на база данъчната оценка на имота, което прави системата несправедлива и необоснована.  "Има различни варианти за пресмятането спрямо вида жилище,..

публикувано на 27.11.25 в 15:45

Кога ще заработи Социалният план за климата

България в момента е в процес на финализиране на Социалния план за климата. Страната ни ще внесе в Европейската комисия  втори вариант на социалния план за климата, това стана ясно след среща с експерти на FFW-България и Хабитат България, която е част от проект "BioJust". Проектът експериментира с евентуално приложение на общинско ниво с частични..

публикувано на 27.11.25 в 14:53

Мотористи закриват сезона с импровизирана среща във Видин

На 29 ноември, събота, във Видин ще се проведе мотосреща на открито. Организатор на инициативата е Георги Георгиев , представител на "Bulgarian Adventure Group" /BAG/ - мото група за любители на приключенията на две колела. Идеята е непретенциозна - да се съберат всички фенове на мотори, независимо от това дали са "свободни ездачи" или членуват в..

публикувано на 27.11.25 в 14:00

Болницата в Лом очаква своите нови библиотечни пространства

Над 250 книги ще бъдат дарени на МБАЛ "Свети Николай Чудотворец" в Лом утре, 28 ноември. Акцията се реализира благодарение на Зорница Михайлова от Монтана, която е създател на инициативата "Библиотерапия!". Инициативата започва в родния ѝ град с дарение в болница „Сити клиник“, като тогава тя не е предполагала, че кампанията ще се разрасне,..

публикувано на 27.11.25 в 14:00

В "Музикална зона" на 27 ноември 2025 слушаме ZZ Ward

Понякога я наричат "момичето с шапката". Истинското и име е Жужана Ева Уорд. Вестник "Ню Йорк Таймс" пише за нея: "Енергията и напомня на Тина Търнър, стилът и - на Арета Франклин, а душата и - на Ета Джеймс". Закърмена от детинство с ритъм енд блус, продължава линията и до днес, като добавя звученето на поп, рок, кънтри и соул. Харизматична млада..

публикувано на 27.11.25 в 09:00