Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Английска съботна закуска във Видин – с аромат на масло, чай и топли печива

| Интервю
Дора Любенова и Мик Купър



Ухае на прясно изпечени вкусотии. Навън е мъгливо, но в пекарната на Дора Любенова - "Ди Арт - Пекарна и Кафе" е светло, топло и уютно. Мирише на масло, на сладко тесто, на нещо познато и чуждо едновременно - типично британски аромат, който те кара да се усмихнеш. Тази събота Видин отново ще посрещне "Съботна закуска с Мик и Дора" - второто издание на тяхната съвместна инициатива, която вече започва да се превръща в малка местна традиция.

Историята им започва случайно – с чаша кафе, парче морковена торта и разговор, който прераства в приятелство. Англичанинът Мик Купър от няколко години живее в нашия регион. Той е професионален готвач, пекар, а напоследък - и месар. Много хора го познават от времето, когато управляваше своето уютно кафене „Феникс“ – място, което остави топли спомени у мнозина, макар вече да не работи. 

Един ден Мик влиза за пръв път в пекарната на Дора покрай общ приятел, а между аромата на кафето и сладкия вкус на тортата се ражда идеята за споделени рецепти и нови вкусове. Оттогава всичко между тях се развива естествено - без големи планове, но с много ентусиазъм. Мик вижда в Дора нещо, което му напомня за духа на Phoenix Café - място, което въвежда нови вкусове и традиции, непознати дотогава у нас. Той не идва да променя, а да споделя опит и знания. Дора, от своя страна, приема това с отворено сърце и любопитство. В кухнята им кипи истинска творческа енергия - смесица от британска дисциплина и българска душевност.

Темата на второто издание е бутер тесто - лека, ефирна основа, върху която се случват истински чудеса. От сладката страна на менюто се приготвят истински британски класики. Малките „Eccles cakes“ се пекат бавно, за да могат подправките и касисът да освободят аромата си. В съседство в тавите се подреждат ябълкови питки (apple turnovers) - пълни с топъл, канелен пълнеж, от който целият въздух започва да ухае на есен. А като финален щрих, с мисъл за наближаващите празници, ще има и mince pies - мини пайове с коледен пълнеж от сушени плодове и подправки, които просто няма как да не те върнат в детството, дори никога да не си бил в Англия. Хайде да отивам към пекарната на Дора, за да си поговоря с нея.

       

"Аз съм супер щастлива, че това се случи, защото той ми предава своите знания, а когато дойде времето, и аз ще ги предам на някого, който усетя, че има желание за това... Той ми предложи преди известно време да направим съботи с английска закуска.  Първият път рецептите бяха три типично английски неща, а сега правим други – с месо и бутер тесто... Той избира това, което иска да ми покаже, защото по този начин, работейки с него, се уча. Това е безценно за мен. Много съм щастлива, че имах късмет – съдбата отново е на страната на подготвените... Много трудно се оправяме с езика. Той не говори български, аз пък малко. Той говори толкова български, колкото и аз английски. Но учи в момента. Дори днес исках да му помогна малко."

Oбикновено в девет сутринта пекарната на Дора е пълна  - хората се усмихват, говорят си, снимат вкусотиите, а отвън мъглата бавно се разсейва. Мирише на масло и кафе, чува се тих смях. Това не е просто закуска, а малко преживяване - топло, човешко и вкусно.
Дора и Мик се движат като добре сработен екип - без излишни думи, с онзи ритъм, който идва само когато двама души споделят една и съща страст. Той добавя щипка британска точност, тя - щипка видинска душевност. И някъде между двете се ражда нещо напълно свое - уютно, истинско и вкусно. 

"Един приятел ме заведе в кафенето, и докато седяхме, забелязах във витрината морковена торта. Реших да я опитам и си казах, че може би рецептата, която използвах в Phoenix Caffe..би била полезна? Дора излезе навън, беше лято, седяхме отвън, и ме погледна странно. После просто каза „Phoenix Caffe?“, а аз ѝ отвърнах „Да“. Тогава я попитах:„Искаш ли рецептата за морковената торта от Phoenix Caffe??“ Тя каза: „О, да!“ Дадох й рецептата, тя направи тортата веднъж, и после започнахме да си говорим повече. Тя си спомни за кафето, както много хора, все още от време на време ме питат:„Ще отвориш ли пак Phoenix Caffe??“ Но вече съм пенсионер и отделям повече време за себе си... Всеки път, когато помагам или коучвам Дора, ще работим по определена тема. Тази седмица темата е бутер тесто - ще направим различни закуски. Това няма да са продукти за вечеря или дори обяд, а по-леки храни, подходящи за закуска или за кафе и чай. Един от продуктите ще е класическо „sausage roll“ - тестено руло с наденица, каквото се намира в британските супермаркети и често се яде за закуска или брънч. Ще направим също руло с бекон, сирене и домати - нещо като пакетче, а за вегетарианците ще има вариант с тиквички. Те са солени изделия, но за баланс ще направим и сладки - като ябълков пай тип „apple turnover“, което е английски десерт - бутер тесто, пълнено с ябълка. Ще направим и „Eccles cake“ -макар че не е истинска торта, а бутер тесто с ароматен пълнеж вътре. След това се сгъва, маркира, пече - и става като луксозна бисквита, типичен продукт от централна Англия, от малък град, наречен Eccles, в северната част на страната. Много е вкусно - аз го обожавам", разказва Мик.

Когато закуската свърши и последните пайове изчезнат от витрината, в пекарната остава ароматът на масло, кафе и смях. Може би точно това е тайната на „Съботната английска закуска“ - не просто вкусът, а усещането, че си част от нещо по-голямо от самата храна. 
От човечността, която се крие в споделянето - на рецепти, на опит, на време. В топлината на пекарната, далеч от мъглата навън, всичко се събира в едно просто, но истинско удоволствие: да си сред хора, които обичат да правят хубави неща - и да ги споделят.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да обръщаме взор към Бога - извор на светлината

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто на думи и формално, а трябва да се отдадем всецяло в ръцете на Бога. "Учителю благий, какво да сторя, за да наследя живот вечен?" (Лука 18:18)..

публикувано на 30.11.25 в 08:00

Има ли решение проблемът с безводието

Хидротехническият факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия организира днес среща-дискусия, посветена на течовете във водоснабдителните системи , на тяхното откриване, оценка, намаляване и техники и методи на отстраняване. Факултетът ежемесечно провежда срещи, свързани с проблемите на водата, каза доц. Венци Божков- заместник..

публикувано на 27.11.25 в 16:42
Боклук - илюстративна снимка

Как работи моделът "плащаш, колкото изхвърляш"

От 1 януари 2026 г. в България трябва да започне въвеждането на модела "замърсителят плаща". Принципът стимулира по-малко генериране на отпадъци и повече разделно събиране. В момента плащаме на база данъчната оценка на имота, което прави системата несправедлива и необоснована.  "Има различни варианти за пресмятането спрямо вида жилище,..

публикувано на 27.11.25 в 15:45

Кога ще заработи Социалният план за климата

България в момента е в процес на финализиране на Социалния план за климата. Страната ни ще внесе в Европейската комисия  втори вариант на социалния план за климата, това стана ясно след среща с експерти на FFW-България и Хабитат България, която е част от проект "BioJust". Проектът експериментира с евентуално приложение на общинско ниво с частични..

публикувано на 27.11.25 в 14:53

Мотористи закриват сезона с импровизирана среща във Видин

На 29 ноември, събота, във Видин ще се проведе мотосреща на открито. Организатор на инициативата е Георги Георгиев , представител на "Bulgarian Adventure Group" /BAG/ - мото група за любители на приключенията на две колела. Идеята е непретенциозна - да се съберат всички фенове на мотори, независимо от това дали са "свободни ездачи" или членуват в..

публикувано на 27.11.25 в 14:00

Болницата в Лом очаква своите нови библиотечни пространства

Над 250 книги ще бъдат дарени на МБАЛ "Свети Николай Чудотворец" в Лом утре, 28 ноември. Акцията се реализира благодарение на Зорница Михайлова от Монтана, която е създател на инициативата "Библиотерапия!". Инициативата започва в родния ѝ град с дарение в болница „Сити клиник“, като тогава тя не е предполагала, че кампанията ще се разрасне,..

публикувано на 27.11.25 в 14:00

В "Музикална зона" на 27 ноември 2025 слушаме ZZ Ward

Понякога я наричат "момичето с шапката". Истинското и име е Жужана Ева Уорд. Вестник "Ню Йорк Таймс" пише за нея: "Енергията и напомня на Тина Търнър, стилът и - на Арета Франклин, а душата и - на Ета Джеймс". Закърмена от детинство с ритъм енд блус, продължава линията и до днес, като добавя звученето на поп, рок, кънтри и соул. Харизматична млада..

публикувано на 27.11.25 в 09:00