С отварянето на заведенията с местата на открито трябваше да се изчака още седмица, десетина дни. Това мнение изрази пред „Хоризонт“ Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Според него ресторантьорският бизнес е готов да работи, но „предизвикателствата са много големи“.
Димитров посочи, че този сектор няма да мине „без помощта на държавата“, защото е бил 100% засегнат и блокиран по време на кризата с Covid-19. При отваряне на около 30% процента от обема на обекта, при това само отвън, много трудно ще се справим, декларира той в предаването "Преди всички".
Един обект с капацитет от 100 места при сегашния режим на ограничения би работил с около 30 на сто от обема си, при продължаващи разходи като средства за заплати и осигуровки, наеми, текущи разходи. Градините са зависими и от атмосферата, а май е лабилен и дъждовен месец, допълни Димитров.
При свито потребление и очертаваща се неплатежоспособност на населението е нереалистична прогнозата да скочат цените в заведенията, това би било „равносилно на убийство“, коментира Атанас Димитров, като все пак не изключи покачващите се цени на някои хранителни стоки да се отразят, макар и минимално, на цени в кафенетата и ресторантите.
Дори да омаловажим всички тези проблеми, има несигурност у хората и много голяма отговорност да ги предпазим от този тип зараза, заяви още Атанас Димитров.
„Това е психоза. Хората са притеснени за здравето си, ограничават пътуванията си, ограничават почивките си“, отбеляза той и припомни, че много от хората сега са без работа или в неплатен отпуск и разполагат с ограничени ресурси. Димитров вижда една от ползите от частичното отваряне на заведенията в това, че то би повлияло най-вече на психологическата нагласа на хората за завръщане към нормалния ритъм на живот.
Картовата система за разплащания е по-развита в други страни. В настоящия момент много заведения у нас не разполагат с постерминали за плащане с карта, затова от персонала и клиентите ще се изисква по-честа дезинфекция на ръцете, за да се минимизират рисковете от честото докосване на банкноти и монети, каза още Атанас Димитров. Той апелира за намаляване на ДДС в туризма.

В предаването "Нещо повече" Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, се съгласи, че е избързано с отварянето на заведенията:
"Тази мярка е уж спасителна и глътка въздух за заведенията, но въобще не е така, тъй като заведенията на този етап бяха застопорили разходите си - имаше договорки с наемодатели за неплащане на наем или плащане на половин наем. Сега с тази спорна мярка реално ще започнем да плащаме 100% от разходите за бизнеса ни, а ще работим с 10% от общия капацитет, с който разполага търговския обект. 10% от капацитета няма как да покрие 100% разход".
Алибегов определи задължителното отстояние между масите от 2,5 метра за безпрецедентно в Европа.
Цялото интервю с Атанас Димитров в предаването "Преди всички" чуйте от звуковия файл.
Интервюто на Георги Марков и Наталия Ганчовска с Ричард Алибегов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.
Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..