Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторантьорите във Велико Търново на символичен протест

Частичното отваряне ще генерира по-скоро загуби, опасяват се от бранша

Снимка: Здравка Маслянкова

Ресторантьорите във Велико Търново днес излизат на символичен протест срещу изискванията, при които могат да отворят заведенията си за работа с клиенти и настояват за финансови мерки за оздравяване на бранша. 

Голяма част от ресторантите и кафенетата във Велико Търново не отвориха за пряка работа с клиенти. Пред много от заведенията в знак на протест днес се изнасят празни столове. Отварянето на обектите само с външните градини не е ефективна мярка, смята Петър Стефанов, председател на областната структура на Хотелиерската и ресторантьорската асоциация във Велико Търново.

„Започваме да губим от мига, в който отворим, защото няма нагласа в обществото, че трябва хората да тръгнат по заведения и че искат, защото са наплашени. Автоматичното отваряне не означава автоматично започване на работа в положението, в което бяхме принудени да затворим. За мен отварянето означава веднага започване на акумулиране на загуби, които всеки един от нас трябва да бъде готов да поеме“.

Нито едно заведение за хранене във Велико Търново не е кандидатствало по мярката 60/40 за запазване на персонала, защото масово го освободиха от работа и изпратиха на трудовата борса. Възможността за приготвяне и разнос на храна по домовете не се оказа вариант за нормално функциониране. 

Не е ефективно заведенията да работят само с по четири-пет маси, категорични са ресторантьори в старата столица.

„Това е безсмислено да се прави поради икономически причини. Да работи един обект, какъвто и да е било той - производствен, заведение, да работи на 20% от капацитета си и да плаща 100% разходи - това е сигурен фалит“.

„Колко ще работим е отделен въпрос. Прохождане. Ще е работа на минус, според мен. Много има проблеми, причини в нашия бранш, които трябва да се изчистят“.

Не очакваме да дойдат клиенти, не очакваме да заработим дори на 50% капацитет. Очакваме адекватни мерки. Голяма част от нашия бранш изобщо не можа да се възползва от мерките за компенсация. Очакваме да има решения, които ще облекчат нашите загуби“.

„Отварянето не е работа. Ние няма да работим следващия месец-два. Хората няма да се престрашат. Следователно нашият бизнес е обречен и по-малките умират“.

„Нашият бранш е изцяло забравен от всички. Бих подкрепила със сигурност протест - не само символичен, а какъвто и да е било на този етап. Настояваме за по-облекчени мерки, за намаляване на ДДС ставката, на данъците като цяло, на наемите на търговските площи".

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настояват към общината във Велико Търново да бъде създаден консултативен съвет с участието на бранша за обсъждане и приемане на конкретни мерки за възстановяването на туризма. 

Внесено е искане до кмета за намаляване с 50 на сто на дължимите данък сгради и такса смет за заведенията до края на тази година, а в продължение на една година дължимата такса за наем на външните площи да бъде редуцирана наполовина.

„Загубите са големи, но има надежда и ще се справим“, коментира Венцислава Стоянова, собственик на малък ресторант в стария град, който се подготвя да отвори.

„Поне се надяваме да отворим скоро като покрием изискванията на Министерството на здравеопазването. Трябва да се опитваме да възстановяваме загубените средства, да върнем хората на работа и трябва да започнем отнякъде. Четирима освободихме. Не мога да кажа каква е загубата, но е голям удар за нас“.

Не повече от пет са заведенията във Велико Търново, които започнаха работа след 6 май с разреждане на масите и обезпечаване на персонала с ръкавици и предпазни шлемове и дезинфектанти за посетителите, които на този етап са малко.

„Основно отворихме, за да може хората ни да си изкарват прехраната. На нас ни е ясно, че загуби ще продължим да имаме, няма да отпаднат. Успяхме във времето да запазим 80-90 % от персонала. Трудно ни беше два месеца, но успяхме да ги запазим. Подкрепяме колегите, защото сме част от този бизнес и сме засегнати от тези данъци и такси. При един нормално воден диалог с властта, при нормално взети мерки, за протест - ние също ще се включим, но няма смисъл да си държим заведенията затворени“.  

Засега протестът във Велико Търново е символичен, но браншът има готовност и за ефективни действия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване назад във времето с първа спирка - Военната академия "Георги Раковски"

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..

публикувано на 26.11.25 в 15:09
Полина Карастоянова

Поли Карастоянова: 2026-а година ще бъде по-добра за българския туризъм

2025-а година е определена като най-успешната  след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..

публикувано на 25.11.25 в 13:42
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Сегашното управление става опасно за финансовата система

"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..

публикувано на 25.11.25 в 09:16
Хранителна банка в САЩ

Кърт Шулц за бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас

За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..

публикувано на 24.11.25 в 15:46

ИИ и туристическите платформи - кое е новото и кое е "забравеното старо"?

Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка.  Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..

публикувано на 24.11.25 в 14:44

Дигитален туризъм и нови професии на изкуствения интелект в сферата

Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..

публикувано на 23.11.25 в 11:53
с. Баните, община Баните

Старата минерална баня в Баните ще стане музей на балнеологията

Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..

публикувано на 23.11.25 в 07:45