Заради ситуацията с Covid-пандемията творбите в Националния конкурс ще бъдат приемани до 14 часа на 27 октомври. Всяко пано, участващо в конкурса, следва да бъде придружено от подписана от родител Декларация за съгласие (Приложение 2).
Работите на участниците в конкурса ще се приемат в Посетителски информационен център - с. Смилян на адрес: ул. „Бреза” 18, с пощенски код 4770.
Условията за участие в конкурса са три:
„Първата е възрастовата граница от 4 до 14 години, разпределени в три подкатегории - до 6 години, 1-ви- 4-ти клас, 5-ти – 7-ми клас. Второто условие е паната да бъдат изработени и със смислянски фасул, може да не са изцяло изработени със смилянски, но в тях трябва да има и смилянски фасул и третото условие е паната да пристигнат при нас три дни преди датата на празника. В условията на пандемия от миналата година ние сме длъжни да ги поставим под карантина за 72 часа преди да осигурим достъп на посетители и излагането им за гостите на празника“, каза за БНР Илия Годев секретар на читалище "Проф. д-р Ас. Златаров 1927" в с. Смилян.

Заради извънредната епидемична обстановка няма да има фолклорно- хумористична програма и организирано изхранване от типа почерпка или курбан заради риска от разпространение на заразата от Covid-19.
„Остават базара със щандове на производители на смилянски фасул, който ще се проведе в парковото пространство пред кметството и читалището, изложбата на пана от конкурса най-оригинално пано и смилянски фасул, възможност за посещение на етнографската сбирка "Смилянски фасул и традиционни родопски терлици", допълни за "Хоризонт" Годев.
В получените досега пана за участие в конкурса има макети на сгради като Часовниковата кула, която е безспорен символ на селото.
„Няколко забележителности, които са разположени в селото - сградите на кметството, училището, читалището. Има пана с конкретна тематика - лаптоп от смилянски боб, направен с клавиатура, имаме дори и космическа тема - едно дете преди години направи макет с космонавти, приземил се на Марс, една голяма тенджера, в която сложил фасулеви зърна с надпис „Храна за космонавти", допълни Илия Годев.
Добивите от смилянски фасул тази година са по-ниски, каза за БНР Банко Кичуков - земеделски производител и агроном с 30 годишен стаж.
„В продължение на 40 дни температурите бяха между 34 и 37 градуса и това спомогна за съжаление за опадането на цвета на смилянския фасул, доведе до изключително ниски добиви. Тази година реколтата ще бъде изключително слаба“.
Заради слабата реколта и ниските добиви цените са високи:
„Може би досега такива цени не е имало - около 12 лева, 14 лева - това вече е въпрос на договорка. Има изключително голямо търсене, но няма фасул."
Производителите на фасул апелират за помощ от страна на държавата:
„Дали не би могло със съдействието на правителството, на държавата да се разработи застрахователен продукт, подпомогнат от държавата за тези изключително екстрени условия - засушаване, високи температури, градушки. Да се направи някаква застраховка, защото, ако така продължават нещата това ще доведе до отлив от тази култура“.
Повече можете да чуете в звуковия файл.Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..