
„През годините музеят се разраства. През последните години се откриват и редица нови експозиции. През 2002 година в нова сграда е открита експозиция по пчеларство. Там е пребазирана създадената през 1986 година зала, специализирана за работа с деца - „Виж, пипни и запомни“- интересна зала, в която децата могат да влязат и да се докосната до земеделска обстановка. И ветеринарен кабинет има, в който те могат да поиграят и да се докоснат“, каза за БНР Ваня Коцева, директор на Националния земеделски музей.

В средата на 90-те години на миналия век е открита експозиция по растениевъдство, която се ремонтира, разширява и обогатява.
„В тази сграда ще запазим основните експозиционни зали, свързани с археологията, почвознание, агрохимия, фуражни култури, зърнено – житни, розопроизводство и лозарство. Мислим да открием кът към градинарството да имаме и овощарство и да върнем и разширим експозицията си по тютюнопроизводство“, допълни за „Хоризонт“ Ваня Коцева.

„Като цяло има доста богат библиотечен фонд, събиран през годините. Имаме и научен архив. Съхраняваме научния архив на много наши видни земеделски учени и дейци“.
В музея изпълняват програмата „Кой ни храни
и облича“.
„С тази програма ние представяме основните растителни и животински видове домашни животни и културни растения, благодарение на които ние сме нахранени и облечени, т.е. продуктите, които се получават от различните животни и растения, не само за хранителната промишленост, но и за облекла и тъкани“.
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..