
Посланичката на Пакистан в България Нейно Превъзходителство Мариам Мадиха Афтаб заяви:
"Пакистан е шестият най-голям производител на манго в света и четвъртият най-голям износител на този плод.
Произвеждаме различни сортове манго като синдри, лангра, чоса и други. Светът днес е изправен пред много
предизвикателства води се война, има глобална пандемия, климатични промени. Много хора са в тежка ситуация. Винаги сме вярвали, че ако седнем да се храним на една маса, това е най-добрият начин да отпразнуваме даровете от природата. Това е пътят към мира и пътят за изграждане на чувството на общност. Така че с празника на мангото, който празнуваме днес, отправяме поканата да опитаме този плод заедно и така правим една малка крачка в тази посока".
Мангото в Пакистан се отглежда на много места в провинция Пенджаб. В тези части на страната температурите
достигат до 46 градуса и нагоре. Условията за култивирането на мангото са особено подходящи по тези места, отбеляза заместник-ръководителя на мисията Омер Манзоор Малик:
„Консумацията на манго в Пакистан е огромна. Страната сама по себе си е огромен потребител на тропическия плод. Жителите ѝ наброяват 240 милиона. Мангото има сладък вкус. През летните горещини консумацията на охладено манго е много подходяща за разхлаждане. Количества от вкусния плод се доставят по всички краища на страната. Затова пакистанците наричат мангото „царят на плодовете“.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата, която беше домакин на фестивала, Цветан
Симеонов заяви:
"Малък е пазара, но той се възпитава и затова неслучайно включихме и представяне на рецепти и начини на консумация на манго. Считаме, че не бива да се пречи на чуждестранните търговци, особено в случаите, в които те предлагат конкурентен продукт".

Мангото може да се използва за приготвянето на десерти, сладки или сокове, но също в салати и солени ястия. На фестивала на мангото тази година кулинарната блогърка Христина Орсова показа как да си направим лятна салата.
"Ще използвам краставица, червена чушка, червен лук, мента, зехтин, оцет. Така съм избрала подправките, защото се получава много хубав баланс между сладостта на мангото, сладостта на чушката и киселата нотка, която идва от подправката сумак и оцета в дресинга, мента, която най-накрая ще добавя - тя много добре си отива с манго, много полезна билка е, подходяща е за консумация по всяко време на годината".

Узрялото манго можем да го познаем по цвета, който трябва да е жълто-оранжев към червен. Второ по допира - трябва да е меко. И трето по аромата - сладкия аромат в областта на дръжката е признак за добре узряло манго.
Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..