Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Вярата и благодарността водят до добро здраве"

Д-р Енджи Касабие: Храната захранва "армията" в нашето тяло

Д-р Енджи Касабие

Начинът на хранене може да ускори или да забави процесите на стареене. Може да доведе до умора и до много енергия. Може да повлияе на съня, репродукцията, работоспособността, процеса на учене. Всичко, с което се представяме. 

А съвременният свят е превърнал храната от необходим в емоционален елемент.

"Храната е всичко. Чрез храната ние захранване нашата армия в тялото, чрез всички клетки на нашите органи", каза в предаването "Нощен Хоризонт" д-р Енджи Касабие, диетолог с дългогодишен опит в оптимизирането на здравето чрез диети и правилно хранене.

Родена в Бейрут. Тя е завършила Медицинския университет в София, асистент е, има докторска степен по Хранене и диетика във Вашингтонския университет. Завършила е и здравен мениджмънт, има и докторска степен в Националната спортна академия.

"Когато клетките са живи и се хранят правилно, когато са хидратирани, чрез тях достига всичко, което ни е нужно - белтъчини, въглехидрати, мазнини, минерали, макроелементи. Тогава ние не застаряваме и не се разболяваме. Според мен преяждат и по-богатите хора. Има и бедни, които също се хранят правилно - тук не става дума всеки ден на преяждаме с аспержи и авокадо, а да се храним рационално. Не е нужно да сме богати, за да сме здрави. Все още в някаква степен в България държим едно добро ниво на хранене, все още имаме качество в храната, което е голямо богатство, а в по-богатите държави дори има по-голям процент хора с наднормено тегло", поясни още диетоложката, която има последователи в цял свят.

Така че, ако има затлъстели хора в по-бедните страни, това може да се дължи и на стреса, който изживяват.

"Според мен при хората, които искат да отслабнат, но не могат, или да напълнеят, но не могат, проблемът е психически - това е стресът, който изживяваме, и може би заради скъсаната връзка с Бога", сподели още д-р Касабие. 
д-р Енджи Касабие

Според нея вярата и благодарността водят до добро здраве.  

"Повечето хора ме търсят, защото искат да отслабнат, но аз винаги търся връзката със здравето им, търся причината за напълняването. При мен идват и хора, които искат да напълнеят. Те не знаят каква е истинската причина за техния проблем. Трябва да живеем малко в мир с това, което имаме, да се наслаждаваме на живота, да не бързаме, да не искаме още и още. Ако сме благодарни на Бог за това, което имаме, той ще ни даде повече и ще живеем в по-малко стрес. А не, когато станем на 70 години, да разберем, че не сме живели истински – от там идват проблемите", каза още диетологът.

Тя е категорична, че няма храна, която да ни разболява, или така, която да не ни разболява:

"Трябва да имаме баланс между храните, които приемаме - не можем да ядем само ябълки или само бургери. Не трябва да прекаляваме с храната си, да имаме прием на течности, въглехидрати, протеини, минерали и витамини - постоянен баланс. Обездвижването би ни убило. Защото движението е животът - мускулите се съхраняват. Също и да имаме и връзка с природата и слънцето. Иначе и некачествената храна, и обездвижването водят до депресия, хронична умора. Аз, например, правя първия си преглед на човека през кожата, тоест, за мен е важен погледът отвътре – навън", поясни д-р Касабие.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване назад във времето с първа спирка - Военната академия "Георги Раковски"

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..

публикувано на 26.11.25 в 15:09
Полина Карастоянова

Поли Карастоянова: 2026-а година ще бъде по-добра за българския туризъм

2025-а година е определена като най-успешната  след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..

публикувано на 25.11.25 в 13:42
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Сегашното управление става опасно за финансовата система

"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..

публикувано на 25.11.25 в 09:16
Хранителна банка в САЩ

Кърт Шулц за бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас

За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..

публикувано на 24.11.25 в 15:46

ИИ и туристическите платформи - кое е новото и кое е "забравеното старо"?

Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка.  Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..

публикувано на 24.11.25 в 14:44

Дигитален туризъм и нови професии на изкуствения интелект в сферата

Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..

публикувано на 23.11.25 в 11:53
с. Баните, община Баните

Старата минерална баня в Баните ще стане музей на балнеологията

Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..

публикувано на 23.11.25 в 07:45