4
Освен със своите милиони декари, засети със зърнени култури, Добруджа винаги е била прочута и със своята вкусна, хрупкава и сладка диня.
Пред какви трудности са изправени тази година собствениците на бостани, отразява ли се и при тях пагубно сушата и има ли бъдеще за този вид земеделие?
На тези и още въпроси отговаря производителят на дини в област Добрич Александър Ангелов по повод Световния ден на дините:
"Ние със съпругата ми имаме родствен и семеен бизнес и производство на дини от десетки години. Вече обработваме с много по-съвременна техника, работим по европейски проекти.
Динята в Добрич е на повече от един век, казвали са ми дядовците. Те са ми разказвали и как се е работело преди десетилетия - само с ръчен труд.
Днес сме стигнали над 6 - 7 хиляди декара площ, засадено само с дини и малко пъпеши. Това са нашите бостани, отново има доста ръчен труд - около 80 на сто. Всичко се прави с хора.
Връщаме хората от чужбина, защото им осигуряваме едно добро бъдеще и препитание. Особено при нас, разказа за "Рано в неделя" земеделският производител на дини от Добрич.
"Моята любов към динята е пословична, отдавам й много време и усилия. Дори жената ме ревнува от нея...смее се.
От известно време обаче у нас има тенденция на трайно засушаване, което ни създава проблеми. Липсата на повече дъжд е проблем за нас.
Проблем е, че са унищожени поливните системи от нашето минало, а ние имаме плодородна земя, дори след тяхното унищожение, ние успявахме само на дъжда, разчитайки, на неполивни площи да изкараме огромно количество продукция - 4 - 4,5 тона на декар - прекрасна продукция!
Защото България е райска земя - най-хубавата и плодородна в Европа!
Тази година сме под 400 кг на декар, стока, която не можем да я реализираме на пазара, защото качеството е лошо, видът е лош, това е непродаваемо.
Имаме "капка надежда" само за късните сеитби, да може поне част от вложеното да си възвърнем...защото от ранната и средната сеитба нямаме приходи - тотална е щетата, заради липсата на вода.
Така че, се надяваме да имаме хубава и качествена диня само от късната сеитба, обобщи производителят на Добруджа, който управлява почти 10 хиляди декара дини.
Той допълни, че в момента българинът яде гръцка най-вече, и понякога турска, румънска диня. Разказа още как трябва да тежи и да изглежда вкусната и качествена диня.
По темата слушайте в звуковия файл.

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..