4
Възрожденският град Елена отново е домакин на един от най-колоритните и обичани български фестивали - Празникът на Еленския бут.
За 12-а година балканджиите посрещат хиляди гости за празника. Местните майстори демонстрират кулинарното си изкуство, а гостите от близо и далече могат да опитат от прочутия деликатес от свинско месо и да слушат различни концерти като подарък от домакините от община Елена и Съвета по туризъм.
Всеки желаещ се включи и в шествието от площад „Христо Ботев“ до стадион „Чумерна“ със 124-метровото българско знаме, предвождано от Етрополската духова музика. Трибагреникът е точно толкова метри, колкото са населените места в общината.
В дните около Димитровден град Елена се изпълва с живот, музика, усмивки и аромати на традиционни български специалитети. Празникът на Еленския бут не е просто кулинарно събитие, а истински празник на духа и традициите на еленчани.

Организаторите - Община Елена и Местният съвет по туризъм, са подготвили богата програма с концерти, томболи, забавни игри и изобилие от вкусотии. Кулинарните щандове изкушават с апетитни еленски бутове, а занаятчийските и търговски кътчета са събрали над 130 майстори от цяла България, които представят традиционни изделия и храни.Петима са промишлените майсторите на Еленския бут във възрожденското градче. Тази година за празника производителите са подготвили 5000 бута. Фамилията Трухчеви пази и предава занаята вече трето поколение. С какво е уникален еленският бут разказва Мартин Трухчев:
"Винаги за Еленския бут е важно месото да бъде прясно, българско. Майсторлъкът и технологията са много специфични, начинът на осоляване, климатът обуславя бавното съхнене на месата и води до този резултат. Еленският бут го разпознаваме по вкуса, той има леко сладникав, леко солен вкус, на зряло старо месо. Това не е парче месо, това е съвкупност от години потомствена традиция, която се предава".

Една от най-атрактивните части на празника е Касапският кът, където балканджии от няколко поколения демонстрират уменията си в приготвянето и осоляването на емблематичния деликатес, който се е превърнал в символ на региона. Посетителите могат да наблюдават автентични техники, предавани от поколение на поколение, и да опитат и да си купят от неповторимия балкански специалитет.
Празникът на Еленския бут е събитие, което съчетава традиция, кулинария и забавления, превръщайки Елена в една от най-посещаваните дестинации през есента.
Репортаж на Здравка Маслянкова за "По първи петли".
Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..