Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шафранът, червеното злато

4
Снимка: Магдалена Гигова

Каква е тази подправка, която от древни времена е по-скъпа от златото? Цветовете с латинско наименование Crocus sativus силно напомнят лилави минзухари. Те избуяват наесен, при това за няколко дни, а от всяко цветче (на ръка) се взимат само трите тичинки, което обяснява високата му цена и прякора "червено злато".

80 на сто от него се произвежда в Иран в Южен Хорсан и Хорсан Резави. В Европа един грам качествен шафран от тази част на света може да стигне до 60 евро. В мол в иранския град Машхад накупих за всичките си приятели малки пликчета със същото количество по долар и половина.

Там научих, че преди първи петли работниците от шафрановите ферми вече са на полето, защото имат само няколко часа за беритба. Трябва да хванат времето преди цветовете да се отворят напълно и слънцето да изгори нежните тичинки. След като ги откъснат, производителите разполагат с не повече от 12 часа. След това цветчетата натежават и започват да избледняват, а шафранът губи ценните си свойства и става неизползваем. Още на плантацията, изключително внимателно се отделят трите ценни тичинки, които после се сушат на слънце. За да се получи килограм от подправката са необходими двеста хиляди цветчета. От едно поле събират не повече от осем килограма. Не е учудващо, че световният добив на шафран е само 300 тона, 240 от които се произвеждат в Иран.

Още в Древна Персия са посипвали пътя на сватбените процесии с жълтици и драгоценните венчелистчета. Използвали червения им цвят за създаване на прочутите миниатюри и подписване на царски укази. Персийският шах се къпел в шафран. Буквално! За него изготвяли специални сапуни и парфюми.


Неотдавна разказах в "Покана за пътуване" за мавзолея на поета Фирдоуси. В прочутото си произведение "Шахнаме" той описва традицията да се намаже ръчичката на новороденото с шафран и да остави отпечатък на хартия. Подобна практика била разпространена и при династията на Тимуридите. Управниците "подписвали" документи с шафранов отпечатък. А за да ознаменуват победа над врага хвърляли в ритуалния огън кехлибар и шепи от червената подправка.

Още древните лечители знаели за свойството на шафрана да усилва целебните свойства на други билки. В онези времена го смесвали с вино при важни дипломатически срещи, за да намалят степента на опиянение, да запазят разсъдъка свеж и да избегнат махмурлука. Ястията с шафран хармонизират храносмилателния тракт и сърдечно-съдовата система, подобряват работата на сърцето, черния дроб и жлъчката.

Пигменти на 50 хиляди години, в които е използван шафран, са открити на територията на Иран. Но и днес той е навсякъде! Любими ми станаха "бъркалки" от небет шекер с изящни венчелистчета, вградени в захарта. От тях кристалите придобиват наситено жълт цвят,  а чаят разбъркан и подсладен има плътен и незабравим вкус. Топлата напитка се поднася на гостите в знак на гостоприемство и почит, а задължителният за персийската кухня ориз притежава не само уникален аромат и вкус, ами и полезни свойства. Подправката съдържа витамини и минерали и повече от 150 полезни компоненти.

Най-силният ирански шафран се нарича "саргол" и съдържа само тичинки с червен пигмент. Способността му да "боядиса" храната и напитката е особено силна и затова са необходими една-две.

Древната наука Аюрведа твърди, че те имат горчиво-стипчив вкус, дори ги нарича "металически мед". С остър послевкус и сгряващ потенциал за тялото. Шафранът придава на кожата чист тен и "вътрешна светлина". Той съдържа силно въздействащите антиоксиданти крацин и сафранал, които защитават клетките от свободните радикали. На тях се дължи червеният цвят и ароматът на подправката. Те импулсират мозъка и намаляват възпалението. Ако редовно употребявате шафран, подобрявате кръвообращението, предотвратявате появата на бръчки и изглеждате по-млад. А аз се чудех защо иранските жени са толкова красиви и недокоснати от времето!

Шафранът е забранен в първите месеци от бременността, защото може да предизвика спонтанен аборт, но пък действа благоприятно при кърмене и е безценен по време на менопаузата, снабдявайки организма с необходимия калций и протеин. Освен това е афродизиак за мъжете.

Как го ползват в Иран?

Иранците правят сладолед с шафран, посипан с печен шам-фъстък. Ако ви се случи да попаднете в тази страна, непременно си поръчайте.

Традиционният ирански пудинг шоле-зард, който е важна част от религиозните празници, също е невъзможно да бъде приготвен без прочутите тичинки. Те се добавят и в ориза, но не се варят с него. Добавя се малка порция, подправена с шафран, която се сервира най-отгоре на блюдото с бял ориз и всеки си смесва. Вече споменах за "близалките" набат, с които подслаждате чая, а после на дъното намирате изящни червени венчелистчета. Но има и бучки захар със същите функции.

Снимки: Магдалена Гигова

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Радослава Бекова

Д-р Радослава Бекова: Наградите "За жените в науката" дават самочувствие и създават научно семейство

На 26 ноември в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН се проведе 15-та церемония по връчване на отличията "За жените в науката" , организирана от ЮНЕСКО и Софийския университет "Св. Климент Охридски".  В "Нашият ден" разговаряме с Радослава Бекова , доктор по хидробиология и ихтиология – част от екипажа на единствения научно-изследователски кораб в Черно..

публикувано на 27.11.25 в 09:37
Афиш на събитието

Фестивалът на науката започва с над 70 събития и международни гости

Днес започва третото издание на Фестивала на науката . То ще продължи до неделя, 30 ноември . Четиридневната програма включва повече от 40 учени в 70 събития , 15 щанда с демонстрации и две изложби , разположени в пет различни пространства. Специален гост на фестивала ще бъде френският антрополог д-р Оливие Живър , който ще се срещне с..

публикувано на 27.11.25 в 08:19

"Музейко" – епизод 3: Бъдеще

Науката се превръща в игра, когато можеш да я пипнеш и помиришеш, да скочиш с двата крака в друг свят, да експериментираш и да се изненадваш. Когато можеш да мечтаеш. Продължава пътешествието в най-големия детски научен център в България, който се намира в София, "Музейко". Смислов и физически център в интериора на детския музей е неговото..

публикувано на 26.11.25 в 15:57
Проф. Иван Гаврилов и проф. Арман Постаджиян носители на наградата за медицина

Човекът с голямото сърце...

Човешкото сърце не е просто анатомия или орган, то е нарицателно, метафора, често експлоатирано в поезията, в литературата, в киното. Много пъти бива употребявано в народопсихологията, в пословиците и поговорките, в човешките взаимоотношения. Аз винаги съм вярвал, че повечето лекари и лекарският персонал са хора с големи сърца – съпричастни,..

публикувано на 26.11.25 в 12:16

Положителното влияние на младежките субкултури в спорта

Националната спортна академия представи изследване на тема "Младежките субкултури в спорта", което анализира и описва по какъв начин спортът се явява обединяващ фактор на младежи с различна култура, социален статус, ценностна система и жизнен опит. То засяга модерните градски спортове като паркур, брейкинг, уиндсърфинг, сноубординг и др...

публикувано на 25.11.25 в 16:54