Национално българско меню с традиционни ястия и вина ще допълва представата на чужденците за България. Това каза новият министър на туризма Марияна Николова на среща с ректора на пловдивския Университет по хранителни технологии Пламен Моллов. Всеки от районите в страната ни ще бъде представен с характерните си храни и вино, за да подчертае своята уникалност. Според данните на министерството през последните години гурме туризмът у нас става все по-популярен.
Наред с идеите за утвърждаване на страната ни като кулинарна дестинация Марияна Николова съобщи и данни за сегашното положение в туристическия бранш. С 60% са намалели посещенията на чужди туристи от началото на годината заради Ковид епидемията. "Налице са над 70 хил. резервации на Черноморието ни на гости от Турция, Израел, Молдова и Беларус, но е нужно предприемането на мерки за пристигането им", подчерта министърът. Марияна Николова отправи и критики относно досегашния модел за развитието на българския туризъм. “Не може да се представяме като държава само с летен и зимен туризъм, ние трябва да се представяме като четирисезонна, целогодишна дестинация”, заяви тя.
Съставила Диана Цанкова
В "България днес" на 27 ноември слушайте: 01:36 – След напрежение в „триъгълника на властта“ замразиха Бюджет 2026 19:51 – Шареният живот в Ново село на завърналото се у нас сем. Овчарови 34:00 – Художникът Ивайло Каменов и..
Окръжният съд във Варна пусна на свобода кметът на града Благомир Коцев срещу парична гаранция от 200 хил. лв. (102 258 евро). Преди съдът да се произнесе, пред сградата се събраха негови привърженици и симпатизанти на “Продължаваме промяната”,..
Минути преди в Народното събрание да започне второто – финално, четене на държавния бюджет за 2026 г., лидерът на най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС, Бойко Борисов, спря процедурата, връщайки проектозакона за преработка с думите: "докато не се..