Град Елена, област Велико Търново, посреща хиляди гости за Празника на еленския бут. Майсторите балканджии ще демонстрират в съботния и неделния ден кулинарното си изкуство, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова.
Повече от 1500 еленски бута са приготвили за гостите си домакините. Те посочват, че задължително условие за неповторимия вкус на деликатеса от свинско месо имат тънкостите в неговото приготвяне.
„Месото е от български производители. Единственият консервант, който ползваме, е само сол. Зрее в естествена сушилня, на проветриво място. Изчакваме минимум една година, година и половина“, разкрива част от тайните потомственият еленски майстор Пенчо Трухчев.
Празникът ще бъде съпроводен и с богата фолклорна програма.
В брой 74 на предаването слушайте: Клубът на българските жени и семейства в Хамбург празнува 20 години от своето създаване – разговор с основателката му Емилия Юкер Какво кара едно момче от Габрово да се натоварва с каузи, които..
В четвъртък, 27 ноември, минималните температури ще са от 3 до 19°, на изток – до 15-19°, а в София – около 6°. През деня ще е облачно и дъждовно, като значителни валежи от дъжд ще има още през нощта в Западна, а през деня и в Централна Южна..
В програмата на Радио България на 26 ноември слушайте: 01:38 – Актуално от България и сънародниците по света 12:48 – Даниела Сиракова, завеждащ консулската служба в Ню Йорк, за българската диаспора в САЩ и образователните ни..