За туристическия сезон 2025 най-търсени са работниците, желаещи да работят като камериерки (76%), следвани от готвачите (68%), рецепционистите (57%), сервитьорите (50%), барманите (26%) и техническия персонал (23%). Едва 10% от хотелите търсят попълнения за мениджърски позиции. Това показват данните на проучване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.
Всички хотелиери по българското Черноморие в една или друга степен се сблъскват с трудности при привличането на персонал за сезона. Над 90% от тях смятат, че през 2025 г. този проблем ще се задълбочава.
В малко над половината хотели българският персонал преобладава, при малко над една трета българите и чужденците са разпределени поравно. Срещат се, но са редки случаите на хотели с предимно чуждестранен персонал. Едва 17% от респондентите смятат, че кадровата криза може да бъде решена с внос на персонал от чужбина.
Сезонността на работата е посочена като главна причина за недостига на кадри (80%), но с малка разлика я следва липсата на мотивация за работа в сектора (75%).
Всяка година в третия четвъртък на месец ноември се посреща първото младо френско вино Божоле. От две десетилетия традицията се спазва и в България. Основна заслуга за провеждането на празника в Националния дворец на културата е на Френско-българската..
Министерството на туризма получи официален сертификат за членство в престижния европейски културен маршрут "Пътят на виното" (Iter Vitis). Той бе връчен на министъра на туризма Мирослав Боршош като признание за включването на България в мрежата от..
В петък, 21 ноември, над централните и източните райони ще има по-съществени разкъсвания и временни намаления на облачността. В Източна България и на север от планините ще духа умерен и силен, поривист югозападен вятър, докато в равнините и котловините..