Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Днес майсторите на храната празнуват

Професия готвач- предизвикателство и отговорност

3
Снимка: Красимир Каменов
Денят на свети Лаврентий- патрон и закрилник на готвачите, се отбелязва на днешната дата- 10 август. През 2005 г. за първи път се чества в България. Отбелязването е организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи. 

Да си готвач в България е трудно. Отстрани всичко изглежда пъстро, красиво и интересно, но това е една тежка и отговорна работа.


"Влезем ли в кухнята трябва да оставим проблемите от ежедневието в торбичка на вратата", казва шеф Албена Ортова, която работи във видински ресторант и допълва:


"Това е една много отговорна и трудна професия... Хората определено не знаят с колко нерви и напрежение се подготвя храната. Не знаят колко трудно се ръководи персонал... Всичко трябва да е направено както трябва. Понякога връщам ястие дори да е вкусно, но не е аранжирано както трябва... Работим при високи температури. Представете си, че навън са 40 градуса и добавете още 20 и ето така се чувстваме ние в кухнята... Българинът има богата кулинарна култура и е взискателен... Поздравявам всичките си колеги, защото ние сме екип и от всички зависи да излезе качествен продукт."


Шеф Пламен Върбанов от 28 години е готвач. Интересното е, че не това е неговата професия, но той превръща готвенето от хоби в професионална кариера. Дълги години е работил по Черноморието и в чужбина, а сега разработва ресторанти, като пуска апетитни менюта. В момента се е заел с това и във Видин. Счита, че професията на готвача е неблагодарна, но въпреки това я обича и не се отказва:


"В България е много сложно за готвачите. Заплащането е ниско и повечето търсят реализация в чужбина...Трудно е на готвачите. Нас не ни виждат, а храната ние я правим. Похвалите отнася управителят или сервитьорът, а за нас остава удовлетворението, че сме си свършили както трябва работата... Всичко е много важно. Всяко блюдо трябва да бъде поднесено красиво, защото човек първо усеща храната с очите си, след това с обонянието си и накрая с вкус... Пожелавам на колегите си да стискат зъби, защото не е лесно, но пък ние си обичаме работата и не се отказваме."


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Александър Михайлов: Демокрацията продължава да бъде най-добрата възможна форма на управление

Зимата приближава, в навечерието сме на новата официална валута, а бюджетът за следващата година продължава да поражда разнопосочни мнения. От опозицията заплашват с големи протести заради еврото, липсата на върховенство на правото и обедняването на страната.  Възможни ли са промени в управлението? Как се очертава да изпратим политическата година?..

публикувано на 27.11.25 в 10:00

Ще понесе ли бизнесът тежестта на новия бюджет?

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), обединяваща национално представените работодателски организации: Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България..

публикувано на 26.11.25 в 10:45

Вижда ли се светлина за тунел под Петрохан?

Близо 8 години след протестите в Северозападна България за тунел под Петрохан проектът не е напреднал съществено. В началото на 2018 година, отчаяни от неглижирането на Българския Северозапад, стотици жители на региона излязоха няколко седмици поред на протести с настояване държавата да изгради магистрален път до Видин и тунел под Петрохан. Тогава..

публикувано на 25.11.25 в 13:30

Как ще повлияе еврото на пазара на автомобили втора ръка

Въвеждането на еврото у нас наближава и това поставя под лупа прехода към европейската валута в редица ключови сектори. Сред тях е и автомобилният сегмент, в който по традиция доминира вносът на употребявани коли. Купуването на кола втора ръка винаги е бил свързан със сравнения, анализи, разбира се, преговори за цената, така нареченото "пазарене" и..

публикувано на 24.11.25 в 11:00

Село Станево - където проблемите не липсват

Днес нашият екип гостува на едно спокойно дунавско село - Станево , част от община Лом. Село с богата история, но като много други малки населени места, и тук ежедневието не минава без трудности.  Инфраструктура е амортизирана, електрозахранването често създава грижи, а най-сериозният проблем за хората в Станево остава водоснабдяването - старият..

публикувано на 21.11.25 в 11:10
Георги Киряков

Георги Киряков: Да разчиташ на бъдещите поколения означава неспособност и бягане от отговорност

Приключи ли преходът в България? Изградихме ли истинска демокрация? Има ли влияния още Държавна сигурност (ДС) в политическия живот на страната? Има ли реална пазарна икономика?  Отминаха 36 години от началото на промените в България, но темата продължава да създава огромен интерес, показва последното социологическо изследване на агенция "Мяра"...

публикувано на 20.11.25 в 10:00
Светлин Тачев, политолог

Светлин Тачев: Може би ще оценим демокрацията, когато я изгубим

Приключи ли Преходът в България? Изградихме ли истинска демокрация? Има ли влияния още Държавна сигурност (ДС) в политическия живот на страната? Има ли реална пазарна икономика?  Отминаха 36 години от началото на промените в България, но темата продължава да създава огромен интерес, показва последното социологическо изследване на агенция "Мяра".  Каква..

публикувано на 20.11.25 в 10:00