Град Елена, област Велико Търново, посреща хиляди гости за Празника на еленския бут. Майсторите балканджии ще демонстрират в съботния и неделния ден кулинарното си изкуство, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова.
Повече от 1500 еленски бута са приготвили за гостите си домакините. Те посочват, че задължително условие за неповторимия вкус на деликатеса от свинско месо имат тънкостите в неговото приготвяне.
„Месото е от български производители. Единственият консервант, който ползваме, е само сол. Зрее в естествена сушилня, на проветриво място. Изчакваме минимум една година, година и половина“, разкрива част от тайните потомственият еленски майстор Пенчо Трухчев.
Празникът ще бъде съпроводен и с богата фолклорна програма.
Делът на чуждестранните студенти в България за последното десетилетие е нараснал над два пъти. През 2013 г. те са били близо 4% до 9 на сто от действащите студенти през 2025 г. Това сочи годишният Рейтинг на висшите училища в страната. За поредна година..
Над 3 хил. антики за над 100 млн. евро са иззети при международна акция. Операцията е координирана от София, съобщи гръцката полиция. Една от най-големите мрежи за контрабанда на антики е разбита с подкрепата на Европол и Евроджъст. Арестувани са 35 души...
Косово отива на предсрочни избори след 9-месечни опити да се състави кабинет Косовският президент Вьоса Османи разпусна парламента, съобщи вестник Koha Ditore. До това се стигна след като проектокабинетът, предложен от Глаук Конюфца, не..